După ce Serbia a ales să închidă şapte dintre cele zece puncte de trecere a frontierei cu România, în Ungaria vecină Guvernul condus de premierul Viktor Orban a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul naţional.

Printre alte măsuri de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus, luate de oficialii de la Budapesta, se numără şi reintroducerea controalelor la frontiere Ungariei cu statele din spaţiul Schengen (Slovenia şi Austria).

A fost interzisă intrarea în ţară a oricărei persoane venite din ţările grav afectate: Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Cetăţenii unguri care vin de acolo pot intra în ţară, dar vor fi plasaţi în carantină obligatorie.

Transporturile aeriene, rutiere şi feroviare de pasageri dintre Ungaria şi ţările de mai sus au fost suspendate, ceea ce înseamnă că românii care vor să revină acasă din Italia nu mai pot tranzita teritoriul Ungariei.

De altfel, tema principală a dezbaterilor de aseară de la principalele televiziuni ungureşti, în frunte cu cea de stat, Duna TV, a fost cum poate Ungaria să-i oprească pe românii care vin din Italia spre ţară, tranzitând teritoriul maghiar.

De asemenea, au fost interzise manifestările publice cu mai mult de 100 de participanţi, în spaţii închise, respectiv cu 500 de participanţi, în spaţii deschise.

Universităţile au fost închise, iar cursurile, mutate exclusiv în mediul online.

Ungaria, care are o populaţie de aproximativ jumătate din cea a României, a raportat până azi 13 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, toate aflate sub tratament spitalicesc.

sursa foto: Poliţia de Frontieră Maghiară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here