În zilele de 24 și 25 octombrie 2018, începând cu ora 9,30, la conacul Brătienilor din Ștefănești va debuta proiectul educațional numit „Tabăra de tradiții și artă decorativă „Sumedru la Florica”, ediția a XVI-a.

Proiectul educațional se adresează elevilor din clasele primare și gimnaziale și își propune transmiterea tradițiilor populare, informează biroul de presă al Consiliului Judeţean Argeş.

Tema taberei se referă la sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sumedru cum este cunoscută, elevii putând reprezenta prin creațiilelor simbolurile acestei sărbători.

La acest proiect educațional participă elevi de la Școala Gimnazială „Vintilă Brătianu” din Ștefănești.

Totodată, joi, 25 octombrie 2018, începând cu ora 18, la conacul Brătienilor din Ștefănești, se va aprinde Focul lui Sumedru.

Obiceiul își are originea în îndepartata istorie a popoarelor, când oamenii primitivi sărbătoreau descoperirea focului prin cântece și jocuri.

Mai târziu, odată cu apariția religiilor, focul a devenit ceva sfânt, un dar al unui zeu, sărbătorit la o anumitădată.

Creștinii l-au suprapus sărbătoririi Sf. Dumitru care, după tradiție, este culegătorul și strângătorul tuturor pâinilor și fructelor.

Pentru aceasta pledează și etimologia cuvântului Sf. Dumitru – San’ Dumitru – San’ Medru – Sumedru sau Simedru.

Evenimentul va cuprinde și un program artistic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale „Vintilă Brătianu”, din Ștefănești, dar și de elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. Conform tradiției, invitații vor primi covrigi, mere și nuci.

Imaginea este de la o manifestarea similară 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here