Suspiciuni grave: Consiliul Concurenţei anchetează Renault România pentru că ar ţine captivă forţa de muncă

Date:

Share post:

Suspiciuni grave planează asupra politicilor unei subsidiare a companiei Renault din România, pe care Consiliul Concurenţei o bănuieşte de practici ilegale, anticoncurenţiale, privind forţa de muncă.

„Consiliul Concurenţei a declanşat, în premieră, o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii pe piaţa forței de muncăcalificată/specializată din domeniul producției autovehicule şi/sau altor activităţi conexe, cum ar fi componente şi sisteme pentru autovehicule, testare, proiectare) din România”, a informat instituţia numită, printr-un comunicat de presă emis azi.

Sunt vizate – şi numite în documentul citat – şapte companii din industria auto din România, între care cea mai cuoscută este Renault Technologie Roumanie SRL, firmă care operează Centrul Tehnic de la Titu (foto sus).

Consiliul Concurenţei „deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului unor companii concurente cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă calificată/specializată în domeniul activităților de inginerie automotive și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Practicile, numite „no-poach”, prin care companiile se înțeleg să nu contacteze, recruteze şi/sau angajeze persoane care lucrează şi/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimină concurența reală între companii pentru atragerea angajaților, creând bariere artificiale pe piață, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă.

Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea nivelului salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real„, a comunicat Consiliul Concurenţei (sublinierile ne aparţin – n.n.).

Celelalte şase companii din industria auto, investigate la „pachet” cu Renault Technologie Roumanie sunt: Alten Si-Techno Romania, Akka Romserv, Bertrandt Engineering Technologies Romania, Expleo Romania, Fev Ece Automotive și Segula Technologies Romania.

Până azi la prânz, grupul Renault nu a formulat o poziţie oficială faţă de ancheta al cărei subiect este subsidiara sa Renault Technologie Roumanie.

„În situaţia în care, în cadrul învestigației, Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, a mai transmis Consiliul Concurenţei.

O sancţiune în această anchetă a şi fost dată firmei Segula Technologies Romania S.R.L, care a fost amendată cu suma de 441.494,13 lei pentru că „nu a permis accesul inspectorilor de concurenţă în vederea inspectării contului de e-mail al administratorului unic al firmei”, se mai menţionează în documentul citat.

sursa foto: Groupe Renault Roumanie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular