După a doua rundă de „consultări” cu liderii partidelor politice parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze pe actualul ministru al Apărării Naţionale, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, drept candidat de prim-ministru.

Generalul Ciucă are la dispoziţie 10 zile să închege un Executiv cu care să se prezinte în Parlament, pentru a cere votul de învestitură.

După cum informam recent, zvonurile potrivit cărora preşedintele Iohannis s-ar fi săturat să-l ţină în braţe pe Florin Cîţu s-au adeverit. Condiţia pusă de USR pentru a se reface coaliţia guvernamentală – „discutăm cu PNL, dar fără Florin Cîţu premier” – s-a îndeplinit prin vrerea prezidenţială, astfel că e de aşteptat ca şi UDMR să revină alături de ceilalţi doi foşti parteneri de guvernare. Chiar dacă şeful UDMR, Kelemen Hunor, a strâmbat niţel din nas la auzul veştii că un militar (fie el şi rezervist) va conduce Executivul.

E foarte posibil, astfel, ca noul Guvern Ciucă să primească votul de încredere al Parlamentului, ceea ce ar pune capăt crizei politice din ţară.

„Am fost foarte mulţumit că PNL a venit cu o nouă propunere, în persoana domnului Nicolae Ciucă… criza politică trebuie să se încheie. E nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele. Să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. E inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criză pandemică, o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul prim-ministru Florin Cîţu a dorit să arate că propunerea generalului Ciucă îi aparţine şi că a renunţat astfel la strugurii care, oricum, între timp se cam acriseră: „E o propunere pe care eu am făcut-o în Biroul Politic Național al PNL. Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor pentru a avea un guvern cât mai rapid”, a declarat Florin Cîţu.

O altă variantă pentru PNL, de a putea guverna, este o (nouă) alianţă cu PSD şi refacerea acelui USL din vremea lui Ponta. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a confirmat această posibilitate, dar nici nu a negat-o, lăsând uşa deschisă pentru discuţii.

Pe larg despre cine e noul prim-ministru au scris chiar azi colegii de la G4Media, al căror articol pe această temă vă invităm să-l lecturaţi accesând link-ul de mai jos:

sursa foto: radudobritoiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here