Sugestie pentru o minivacanţă de 1 Mai, pe potriva buzunarelor noastre: Băile Termale de la Mako, din Ungaria

Date:

Share post:

După doi ani de privaţiuni şi restricţii de tot felul, pricinuite de pandemia de Covid-19, primăvara lui 2022 vine cu nenumărate oportunităţi de petrecere a timpului liber, exact ca înainte de naşterea coronavirusului.

Foarte multă lume îşi face planuri de vacanţă, începând cu cea mai apropiată, minivacanţa de 1 Mai.

Aţi putut citi, la noi pe site, despre două destinaţii de vacanţă ieftine, în Macedonia, în speţă lacurile Ohrid şi Prespa, însă acestea sunt cam departe de noi pentru o vacanţă de doar câteva zile.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care-şi doresc o „ieşire” de zilele libere din preajma lui 1 Mai, dar nu v-aţi hotărât încă unde anume, vă recomandăm să încercaţi ceva mai aproape de casă: Băile Termale din oraşul Mako, din Ungaria.

La Mako se vorbeşte româneşte mai des ca la Miercurea Ciuc

Situat foarte aproape de frontiera cu România, Mako e un orăşel cam cât Topoloveniul, în care locuiesc şi destui români, atât băştinaşi, cât şi compatrioţi care s-au mutat ulterior în Ungaria. Ca atare, auziţi pe stradă sau în magazine limba română mai des decât o puteţi auzi, spre exemplu, la Odorheiul Secuiesc sau la Miercurea Ciuc.

Ba chiar şi produsele din destule magazine au eticheta în româneşte, pentru că destui români vizitează sau tranzitează Mako.

Oraşul e la 525 km de Piteşti, accesul cu maşina fiind uşor, după ce treceţi de Valea Oltului. De la Sibiu încolo e doar autostradă, exceptând cei 10-12 km de lângă Ilia.

Mako e renumit în Ungaria pentru câteva lucruri: ceapă, usturoi („aici şi pământul miroase a aşa ceva”, ne-a spus dna Edit Bartalis, care s-a născut şi a trăit în România până să se căsătorească cu Janos, locuitor al urbei), ciocolată şi băile termale.

O mulţime de bazine, şi pentru adulţi, şi pentru copii

Băile Termale se numesc „Hagymatikum” (în ungureşte, hagyma înseamnă ceapă) şi sunt o minunăţie. Nu mai puţin de 18 bazine, şi în interior şi în exterior, cu apă mai adâncă, pentru adulţi, sau doar de câteva palme, pentru cei mici, în care intră mai bine de 2,6 milioane de litri de apă, sunt la dispoziţia vizitatorilor.

Plus 9 sau 10 saune de toate felurile, bazine pentru tratamente de tot felul, şi medicale, şi de înfrumuseţare… cam tot ce înseamnă SPA găsiţi la Băile Termale Hagymatikum de la Mako.

Copiii au sectorul lor, dedicat special (numit Lumea Copiilor), cu tobogane, bazine cu apă mai puţin adâncă, locuri de joacă de toate felurile, animaţie… cam orice şi-ar putea dori un prichindel, găsiţi acolo.

Mai găsiţi, de asemenea, ospitalitate fără cusur din partea gazdelor (nu suntem noi cu ungurii cei mai mari prieteni, ca naţiuni vorbind, dar vecinii noştri de la vest sunt gazde perfecte aproape de fiecare dată), un bar, dar şi un restaurant în incintă.

Curăţenia e exemplară

Curăţenia e exemplară peste tot, chiar şi afară, în jurul bazinelor în aer liber. Asta şi pentru că acolo a avut cineva ideea excelentă de a interzice fumatul peste tot, mai puţin în zonele special amenajate şi marcate ca atare. Aşa că, nicio şansă să găsiţi chiştoace de ţigări aruncate prin iarba din jurul bazinelor de înot.

Fumătorii-şi pot satisface, totuşi, viciul la bar, pe terasă, sau în locurile de fumat.

Cu restaurantul ar fi o problemă, deşi şi aici am găsit servire ireproşabilă, mâncare la fel şi curăţenie ca-n farmacie: bucătăria ungurească nu prea ţine cont de diete, de meniuri hipocalorice şi alte asemenea prostii.

La Mako se mănâncă bine de tot. Gras, condimentat, fără economie de unt, de ardei iute sau de smântână. Aşa că există riscul să reveniţi acasă cu ceva kg în plus, dacă nu vă osteniţi să le daţi jos în bazinele de înot din complex.

Despre preţuri: în general, cam toate costă fie ca la noi, fie un pic mai ieftin. Mai puţin benzina şi motorina, pentru că prim-ministrul maghiar Viktor Orban a plafonat preţurile la carburanţi (circa 6,2 lei litrul), la fel ca şi cele la anumite alimente de bază.

Site-ul complexului e şi în limba română

La Băile Termale, biletul de acces cu acces peste tot în incintă costă între 41 de lei (un bilet pentru adult, valabil o zi întreagă) şi 33 de lei, un bilet doar pentru după-amiază. Copiii şi vârstnicii au parte de tot felul de reduceri, iar pentru familiile cu copii există mai multe feluri de pachete.

Puteţi găsi mai multe detalii pe site-ul complexului. Site care, apropo, e în limbile maghiară, engleză şi română.

Nu vă faceţi griji dacă, din nefericire, maşina vă face probleme: apelaţi în acest caz la autoservice-ul Rozsnyai. O fac mulţi alţi români care locuiesc în apropierea de frontieră, am făcut-o şi noi o dată şi am fost mai mult decât mulţumiţi.

În ce priveşte opţiunile de cazare, ele sunt nenumărate, începând de la circa 100 de lei camera pe noapte. Găsiţi orice la Mako, de la hoteluri cu ştaif de 4 sau 5 stele până la pensiuni familiale, în care localnicii primesc cu bucurie oaspeţi din România.

Mai jos găsiţi o galerie foto cu ce-am văzut la Băile Termale de la Mako, anul trecut.

surse foto: ArgeşulOnline.ro/Sorin Simion, Makói Hagymatikum Fürdő

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...