Studiu științific publicat de un institut elvețian: județul Argeș, printre primele din țară la capitolul administrație responsabilă

Date:

Share post:

Recent, un institut științific cu sediul la Basel, în Elveția (Molecular Diversity Preservation International – MDPI) a publicat un studiu elaborat de un colectiv de cercetători români, cadre didactice universitare la facultăți de drept și științe economice de stat din Iași și Suceava. Fiind vorba de o operă științifică de anvergură europeană, studiul a fost redactat în limba engleză. El poate fi consultat și descărcat de aici.

Studiul analizează, între altele: gradul și ritmul de dezvoltare a județelor, gradul de responsabilitate a cheltuielilor bugetare ale acestora, respectiv a investițiilor făcute de Consiliile Județene, colectarea taxelor și impozitelor locale și dependența Consiliilor Județene de finanțarea de la bugetul de stat. Pe scurt spus, studiul analizează ”sănătatea” economiilor fiecărui județ și cât de responsabilă e administrația județeană a fiecăruia.

Concluziile acestui studiu științific arată fără echivoc (cifrele nu știu să mintă) că județul Argeș e fruntaș la mai toți indicatorii analizați.

La PIB pe cap de locuitor, locul 10 pe țară; creșterea, superioară mediei naționale

Spre exemplu, Argeșul stă foarte bine nu doar la Produsul Intern Brut: 16.766 euro/cap de locuitor, locul 10 pe țară. După cum o arată un articol publicat zilele trecute de HotNews, bazat pe cifrele studiului menționat, Argeșul se numără printre cele 15 județe ale țării a căror creștere a PIB pe cap de locuitor e superioară mediei naționale. Ritmul de creștere al acestui indicator, în județul Argeș, a fost de peste 150% în ultimii zece ani.

”Bucureștiul e cea mai autonomă administrație locală din România. Alte județe cu tendință de creștere a autonomiei financiare locale (sunt, în ordine – n.n.), Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Ilfov, Sibiu și Timiș, mai ales în ultimii ani, de când autoritățile locale au găsit căi de creștere a propriilor venituri (atât printr-o mai bună colectare a acestora cât și prin programele de dezvoltare bazate pe dezvoltarea mediului de afaceri)”, a scris HotNews, citând studiul publicat de institutul elvețian MDPI.

Referindu-se la București, la județul nostru și la celelalte 6 menționate în paragraful anterior, autorii studiului au conchis: ”Există o tendință a autorităților locale de a identifica oportunități de creștere a veniturilor proprii, simultan printr-o mai bună colectare a acestora și prin procesul de dezvoltare a județelor bazat pe dezvoltarea mediului de afaceri”.

Administrația județului și-a făcut bine datoria

Toate aceste cifre și argumente științifice vorbesc de la sine despre faptul că județul Argeș e pe drumul cel bun. Administrația județeană, în speță Consiliul Județean Argeș, condus de președintele Ion Mînzînă, și-a făcut datoria cu responsabilitate în acești ani, a cheltuit și a investit inteligent banul public și a adus județul printre cele mai dezvoltate din România. Suntem printre primele din țară din aceste puncte de vedere.

Orice aserțiuni contrare cad în ridicol în fața concluziilor acestui studiu științific. Poveștile electorale țin de ficțiune. Cifrele, în schimb, oglindesc fidel realitatea. De aici, probabil, și rezultatele înregistrate în județul Argeș la ultimele alegeri. O să spuneți, probabil, că se putea mai bine. Bineînțeles că loc de mai bine e întotdeauna. O știe prea bine administrația județului care, de asemenea, știe și ce are de făcut. Vom vedea în anii ce vin.

surse foto: MDPI Basel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Trei echipe de fotbal din Liga 1, interzis la transferuri

Chiar la startul noului sezon de Liga 1, trei...

Accident la Schitu Golești: mașină intrată într-un cap de pod

Un accident rutier fără urmări grave a avut loc...

ISU Argeș: avertizarea cu cod roșu de caniculă se prelungește

Valul de căldură persistă. În perioada 14-16 iulie, conform...

Fotbalistul Dragoș Balauru: ”Plăcerea mea cea mai mare e să calc pisici cu mașina”

Fotbalistul Dragoș Balauru e protagonistul unui scandal de amploare,...

Cod roșu de caniculă în Argeș. Camioanele peste 7,5 tone, interzise pe toate drumurile județene, azi și mâine

Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș informează că azi...