Zilele trecute, stareţul mănăstirii Cotmeana, din judeţul Argeş, Ioasaf (pe numele său de civil, Ioan Boiciuc) a fost filmat în timp ce vorbea extrem de vulgar, pe alocuri înjurios chiar, în timpul unei slujbe religioase.

Cele mai inocente expresii folosite de popa Ioasaf, la adresa enoriaşilor săi, au fost „Vă dau şi peste bot şi vă scot dinţii!”

Ba mai mult, cucernicul părinte i-a îndemnat pe oameni să se ducă în pădure şi să se spânzure. „… nişte dobitoci. Mergeţi, fraţilor, în pădure şi puneţi-vă ştreangul şi la revedere, că vă aşteaptă Iadul, oricum! Deci, la Cotmeana nu se vorbeşte în biserică!… Şi reclamaţi-mă, că de ăla mi-e frică!”

De tirul părintelui Ioasaf n-a scăpat nici preşedintele Klaus Iohannis, căruia i-au fost adresate nişte expresii pe care nici mirenii nu prea le folosesc şi pe care nu le putem reproduce aici.

Nu este nici pe departe prima ieşire de acest gen a sfinţiei sale Ioasaf. De-a lungul anilor, presa a scris despre fel de fel de fapte care nu au nici în clin, nici în mânecă cu comportamentul aşteptat de la o faţă bisericească: partide de poker, chefuri cu băutură în incinta mănăstirii, scandaluri cu sătenii, înjurii etc.

Cum necum, părintele a căzut de fiecare dată ca pisica, în picioare, şi nu l-a clintit nimeni din jilţ.

De data aceasta, însă, e niţel mai groasă.

„…la nivelul Centrului Eparhial, a fost dispusă efectuarea unei anchete, pentru a se verifica cele semnalate…

Este cu totul regretabil că asemenea manifestări se întâmplă și produc, desigur, tulburări  în rândul clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru pacea în Biserică și bunul mers al rânduielilor monahale, pe întreaga perioadă a cercetărilor, s-a dispus oprirea Părintelui Stareț Ioasaf Boiciuc de la săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și a celorlalte slujbe bisericești”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

I s-a găsit de îndată şi o scuză părintelui grobian: „După finalizarea anchetei de către organele eparhiale competente, vor fi luate măsurile pastorale și administrative, care se impun.

Dorim să menționăm că Părintele Stareț Ioasaf Boiciuc, se află de mai mult timp sub tratament medicamentos, datorită unor suferințe mai vechi, fiind uneori sensibil la neputințele omenești”, se mai spune în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei.

Deci părintele Ioasaf şi-a înjurat enoriaşii ca la uşa…mănăstirii pentru că e oleacă mai „sensibil la neputinţele omeneşti”.

Finalitatea o bănuim: va fi ca şi în celelalte cazuri în care comportamentul stareţului a fost reclamat. Adică nu i se va întâmpla nimic.

sursa foto: captură video Facebook/BOR fără corupţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here