Spitalul Judeţean din Piteşti, aproape 9 milioane de euro, bani europeni, pentru dotări necesare în lupta anti-Covid

Date:

Share post:

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ şi care se apropie cu paşi repezi de aniversarea unei jumătăţi de secol de existenţă, urmează să primească o finanţare europeană generoasă pentru a putea trata mai bine pacienţii infectaţi cu coronavirus.

Proiectul denumit “Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de Covid-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP)” a ajuns în etapa precontractuală, după ce cererea instituției a fost admisă, în urma evaluării (cu 98 de puncte din maximul posibil de 100) administrative, tehnice și financiare. Graţie acestui proiect, contractat de spital în calitate de autoritate de management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare, unitatea va fi dotată cu echipamente, aparatură și instrumente medicale specifice pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.

Valoarea totală a proiectului cu finanțare europeană, aprobat de ministerul de resort, este de 42.445.108,79 lei (aproximativ 8,5 milioane de euro). Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană accesat vreodată de Spitalul Judeţean din Piteşti. Din cele peste 42 de milioane de lei se vor realiza investiții care să completeze dotările existente, absolut necesare managementului pacienților Covid-19.

Se vor achiziționa: aparatură imagistică necesară identificării complicațiilor asociate Covid-19, aparatură pentru intervenții terapeutice, aparatură pentru monitorizarea continuă a funcțiilor vitale, paturi necesare tratării pacienților Covid-19, cărucioare, tărgi, substanțe pentru decontaminare, dezinfectanți, echipamente de protecție.

Spitalul Judeţean de urgenţă din Piteşti se apropie de aniversarea a cinci decenii de existenţă

“Proiectul acesta, faptul că el a fost aprobat la finanţare, reprezintă nu doar o gură de oxigen pentru noi, ci un punct de sprijin, pentru că în orice situaţie… eu ştiu, cât mai dura pandemia asta, noi vom avea asigurate necesarul de materiale, de echipamente de protecţie, dar şi aparatura necesară tratării la nivel înalt a bolnavilor de Covid. E vorba de inclusiv de nebulizatoare şi de o staţie modernă de purificare a aerului”, a declarat managerul spitalului, Adriana Molfea.

De remarcat este că pentru redactarea acestui proiect câştigător nu s-a ocupat o firmă de consultanţă, plătită anume pentru acest gen de servicii, ci un grup de câţiva angajaţi ai spitalului, după cum a dezvăluit dna Molfea.

“Noi, la nivelul spitalului, nici nu avem pe cineva specializat în redactarea de proiecte de accesare de fonduri europene… am fost convinsă, însă, că putem noi înşine să redactăm un astfel de proiect. Mi-am impulsionat colegii, pe cei 4-5 cu care am lucrat nemijlocit la redactare şi l-am finalizat împreună”, a mai spus Adriana Molfea.

Etapa următoare este semnarea contractelor de finanţare, apoi trecerea la achiziţiile propriu-zise, urmând căile prevăzute de legislaţie.

Spitalul Judeţean Piteşti este cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Argeş şi, de asemenea, cea mai mare în ceea ce priveşte tratarea bolnavilor de Covid-19. Unitatea dispune de un total de 902 paturi, dintre care 92 de la o secţie de Boli Infecţioase sunt destinate tratării bolnavilor infectaţi cu coronavirus.

De asemenea, la secţia de Anestezie-Terapie Intensivă există alte 13 paturi destinate celor care au făcut forme mai grave ale bolii cauzate de virus.

De la debutul pandemiei de Covid-19, în urmă cu aproximativ un an şi până acum, la jumătatea lunii martie 2021, Spitalul din Piteşti a vindecat şi externat 2.553 de pacienţi infectaţi cu coronavirus şi alţi cel puţin 1.000 care au prezentat şi alte afecţiuni, exceptând infecţia cu Covid-19, ne-a informat purtătorul de cuvânt al unităţii, Cristina Mihaela Cazacu.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

A fost inaugurată pasarela din cartierul Tudor Vladimirescu, spre noul Argeș Mall

Azi a fost inaugurată pasarela auto și pietonală care...

Opțiuni noi pentru WhatsApp: funcții de filtrare a mesajelor (Digitalio)

WhatsApp anunţă introducerea a trei filtre pentru accesarea mai rapidă a...

Alte 25 de microbuze electrice pentru școli din mediul rural din Argeș, cu bani din PNRR

Ieri a fost semnat contractul pentru furnizarea a 25...

(Video) Pe autostrada Pitești-Curtea de Argeș, la Merișani, se fură bitum de sub nasul muncitorilor

Pe lotul de autostradă Pitești-Curtea de Argeș, în apropiere...