La începutul lunii în curs, am scris despre faptul că pereţii rampei de acces ai celebrului WC public din centrul Piteştiului (e vorba de cel care a costat 400.000 de euro şi pe care l-am numit WC galactic) au început să crape, la propriu, la doar vreo trei luni şi jumătate de la darea în folosinţă.
După cum am consemnat şi noi, Primăria Piteşti a reacţionat imediat, afirmând, într-un comunicat de presă, că acele crăpături nu au apărut din vina constructorului, ci din cauza unor acte de vandalism: mai precis, nişte inşi neidentificaţi atunci (dar filmaţi de aparatura de supraveghere, abundentă în zonă) ar fi îndreptat aspersoarele sistemului de irigaţie fix înspre pereţii privatei, de dragul de a o deteriora.
Unde sunt „vandalii” surprinşi de camerele de supraveghere?
Cel puţin aşa susţinea municipalitatea: „Acestea (persoanele neidentificate – n.r.) au stropit toată noaptea pereții interiori ai rampei de acces, fapt ce a dus la udarea în exces a gletului, la crearea unei umidități a pereților de 44%, ceea ce a dus la producerea de exfolieri și fisuri. Având în vedere că lucrările au o perioadă de garanție de 4 ani, constructorul a intervenit imediat, luând măsuri de remediere a pagubelor produse (curățare glet exfoliat, aplicare glet nou, amorsă și vopsea lavabilă).
Informăm cetățenii rău intenționați că zona este supravegheată video 24h/24h și că aceste acte de vandalism au fost surprinse de camerele video și vor duce la identificarea unor astfel de persoane” (sublinierea ne aparţine – n.r.).
Ciudat, însă, că deşi au trecut cam două săptămâni de când s-au întîmplat cele relatate aici, indivizii care au prăpădit bunătate de WC încă nu au fost identificaţi.
„Vor unii să pară act de vandalism, dar nu e„
O posibilă explicaţie a faptelor ne-a furnizat un cititor, dl Silviu Mihăilescu: „Stimați domni, sunt inginer constructor la nivel de consultanţă. Vă rog să nu promovaţi ideea vandalismului, fiindca este una eronată. Constatarea motivelor degradării o poate realiza un expert în construcţii civile. Ceea ce vor alţii să pară un act de vandalism este de fapt o eroare de execuţie.

Peretele exterior trebuia impermeabilizat prin diverse metode specifice, pentru a evita asemenea posibile degradări în timp. Mi se pare strigător la cer ca verificatorul de proiect, la sumele alocate, să nu vadă acest lucru. Mai mult decât atât, dirigintele trebuia să fie vigilent şi, în baza experienţei profesionale, să sesizeze acest neajuns! Dar… asta-i România „lucrului bine făcut!”
Noi nefiind speciaalişti în construcţii, nu ne putem da cu părerea, însă, dl Mihăilescu pare să ştie foarte bine despre ce vorbeşte. Corelând acest lucru cu faptul că „vandalii” aceia încă nu au fost identificaţi (dacă chiar ar exista o filmare, cum spune Primăria, Poliţia i-ar putea identifica în cel mult 24 de ore), ipoteza proastei execuţii se conturează ca fiind una plauzibilă.
sursa foto: Bogdan Dumitru/ArgesulOnline.ro, Facebook