Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii ieri scoate din nou în evidenţă faptul că şoselele din România sunt printre cele mai periculoase din Europa şi cele mai periculoase din spaţiul comunitar.

Potrivit documentului OMS, în România s-au înregistrat, anul trecut, 10,3 morţi în accidente rutiere la suta de mii de locuitori, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.

Ce e şi mai dureros e că, raportat la anul precedent, cifra de mai sus e în creştere.

Dacă în 2016 Bulgaria era ţara comunitară lider la acest nedorit capitol, în 2017 am coborât noi pe ultimul loc, bulgarii înregistrând numai 10,2 morţi la suta de mii de locuitori.

Conform cifrelor furnizate de Europe Transport Safety Council (care le confirmă pe cele ale OMS), periculoase mai sunt şi şoselele din Croaţia, Albania şi Serbia, singurele state europene, alături de noi şi de vecinii bulgari, unde numărul morţilor depăşeşte cifra 8 la suta de mii de locuitori.

La polul opus, cele mai sigure şosele sunt cele din Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Revenind la studiul OMS citat, acesta mai relevă faptul că, deşi în ţările sărace sunt înmatriculate numai 1% din totalul vehiculelor, acestea sunt responsabile de 13% din totalul accidentelor mortale.

Aceasta în vreme ce în ţările dezvoltate, unde sunt înmatriculate aproximativ 40% din automobile, numai 7 procente din decese sunt provocate de acestea.

sursa foto: OMS

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here