Societatea civilă, ferm împotriva super-imunităţii acordate procurorilor şi judecătorilor

Date:

Share post:

Mai multe organizaţii neguvernamentale de prestigiu din ţară şi din străinătate au luat, azi, atitudine împotriva trocului politicianist din Parlamentul României, conform căruia a fost posibilă desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, la schimb cu acordarea unei imunităţi nemaiîntâlnite la nivel european, pentru procurori şi magistraţi.

Cei care au condiţionat acest lucru – şi l-au obţinut, finalmente – sunt parlamentarii UDMR, extrem de grijulii, altminteri, cu infractorii, mai ales cu cei proveniţi din rândurile minorităţii maghiare.

Să nu uităm că acelaşi partid etnic UDMR a votat cot la cot cu fosta majoritate toxică, PSD-ALDE, legile care au legat, practic, Justiţia de mâini şi de picioare, în folosul infractorilor.

În imaginea de sus, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

Redăm mai jos un comunicat de presă primit de la grupul de ONG-uri la care am făcut referire.

„Organizațiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.

Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat.  

Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. 

Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați.

Semnatari: Freedom House România, Expert Forum,

Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului

Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație

 Asociația Femeilor Românce din Italia”.

sursa foto: Facebook/RMDSZ Szekelyudvarhely

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular