Snowden Files: Defectorul și ufolatrii

Date:

Share post:

Printre documentele făcute publice de celebrul defector NSA Edward Snowden se află o prezentare Powerpoint denumită The Art of Deception: Training for a New Generation of Online Covert Operations (2012). Ajunsă la NSA prin cooperarea FVEY1, ea poartă antetul GCHQ2, HSOC3 și JTRIG4, ambele din Marea Britanie.

            Powerpoint-ul pare a fi breaf-ul cursului OCAA – ”Online Covert Action Accreditation”, acoperind competențe de operațiuni psihologice (Psyops) cu punct de aplicare în rețeaua Internet.

            În secțiunea a doua, ”Influence and Information Operations”, apar trei slide-uri (35-37) cu imagini OZN:

            • 35 – Redbud, Illinois, USA, 23.04.1950, Dean Morgan, fotografie pe film alb-negru;

            • 36 – Mexico City, Mexic, 17.10.2005, Arturo Robles Gil, video still;

            • 37 – Black Head, Trenarren în apropiere de St. Austell Bay, Cornwall, Anglia,  anonim, fotografie digitală.

            The Art of Deception” a produs în lumea ufologilor un moment de jubilație, deși fotogramele au în comun două lucruri: erau disponibile de mult timp pe Internet (surse deschise) și sunt cunoscute falsuri grosolane.

            Contextul general și ponderea cadrelor ozenistice a fost ignorat cu desăvârșire. Dar și proximitățile au fost ignorate: cadrul 34 prezintă un bizon, trimitere străvezie la un animal ierbivor al cărui comportament este dominat de spiritul de turmă.

            După cum lesne se poate observa, trimiterile nu sunt tocmai măgulitoare. Ufoloatrii nu au înțeles (sau doar au preferat să ignore) faptul că documentul îi indică ca grup-țintă credul, căruia îi pot fi manipulate cu ușurință credințele.

            Unii cercetători OZN au priceput mai bine cum stă treaba. De exemplu, scriitorul Nigel Watson (citat de Intellihub):

            • ”Agențiile guvernamentale sunt în continuare conștiente de puterea credinței în OZN-uri și de aceea sunt dispuse să folosească Internetul pentru a exploata aceste credințe”;

            • ”O astfel de înșelare poate fi folosită ca mijloc de a acoperi activități terestre mult mai mundane (cum ar fi testarea avioanelor secrete sau exerciții militare) sau pentru a submina credibilitatea ufologilor”;

            • ”Tema de ansamblu a prezentării este de a discuta despre modul în care Internetul și mass-media moderne pot fi folosite pentru a discredita oameni și pentru a răspândi tehnici deceptive. Din păcate, nu există nici un text explicativ pentru imaginile OZN, așa că putem doar specula cu privire la modul în care au fost folosite”.

            Însă nici experții OZN nu (mai?) au puterea de a convinge niște oameni blocați în rama mentală a gândirii dezirative, dispuși să creadă orice atâta timp cât este în acord cu propriile dorințe-nevoi.

            Ufolatrii au două caracteristici care-i face o țintă-școală predilectă: cred ușor ceea ce au fost învățați să creadă și se opun vehement la orice încercare de a aborda faptic – rațional și metodic – subiectul. Ceea ce-i apropie semnificativ de grupurile religioase fundamentaliste; de aici și interesul cursului.

Vlad-Ionuț MUSCELEANU

 Acronime instituționale: 1FVEY – The Five Eyes. Structură de cooperare în domeniul intelligence, compusă din organizații aparținând Australiei, Canadei, Noii Zeelande, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii. ”Cinci ochi” este o trimitere la nivelul de clasificare ”AUS/CAN/NZ/UK/US EYES ONLY”; 2GCHQ – Government Communications Headquarters; serviciu secret britanic, echivalent al NSA; 3HSOC – Human Science Operations Cell; unitate specializată din cadrul GCHQ. Domeniul său de competență este conturat în documentele Snowden; 4JTRIG – Joint Threat Research Intelligence Group; unitate specializată din cadrul GCHQ. Domeniul său de competență este conturat în documentele Snowden.

sursa foto: The Zeitgeist Movement Global

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni, debut cu stângul în play-out: 0-3 în deplasare, cu FCU Craiova (Mititelu)

CS Mioveni a jucat slab în această seară şi...

„Urmuz”, aplaudat la el acasă

Sâmbăta trecută, la Centrul de Cultură și Arte "George...

Ce trebuie să ştiţi şi să faceţi dacă aveţi maşina asigurată la Euroins

Zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras...

La Slatina, cea mai mare şaorma din România: 37 de kg

Doi bucătari de la şaormeria Manuel din Slatina au...

Târg de flori în parcul Lunca Argeşului, cu ocazia Simfoniei Lalelelor

Un târg de flori, similar celor din anii precedenţi,...