În 28 de ani, câţi au trecut de la Revoluţia din 1989, puţine lucruri bune s-au făcut în această ţară. Unul dintre ele este, din fericire, SMURD.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare s-a născut, oficial, la 25 septembrie 1990, la Târgu-Mureş, în nişte barăci improvizate, în spatele Spitalului Judeţean din localitate.
Iniţiativa a fost a medicului palestinian (devenit român între timp, vorbeşte româneşte mai bine decât unii miniştri din Guvernul Dăncilă) Raed Arafat, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi pasionat de medicina de urgenţă.
Conceptul lui Arafat a fost acela de a integra, într-un singur echipaj, şi personal medical, şi unul-doi pompieri, dar şi un specialist în descarcerare.
Din 1990 şi până acum, SMURD a dovedit că fiecare bănuţ investit acolo a meritat cu vârf şi îndesat. Nu există o statistică precisă, care să spună câte vieţi au fost salvate de unităţile SMURD, de găsit acum în toată ţara.
Însă, cu siguranţă, sunt mii, dacă nu zeci de mii de oameni care datorează viaţa acestei entităţi, dăruirii şi priceperii celor ce o slujesc.
Fapt pentru care, în numele tuturor celor ce ne citesc, le urăm ani mulţi şi fericiţi slujitorilor SMURD din toată ţara şi le dorim să se întoarcă şi asupra lor măcar o fărâmă din binele pe care l-au făcut.
În imagine, un grup de voluntari pozând exact pe locul unde au fost, acum 28 de ani, primele barăci ale SMURD.