Despre doamna Simona Niculescu, stabilită la Băiculeşti după vreo trei decenii de locuit în Franţa, presa a scris, de nenumărate ori, admirându-i tenacitatea cu care se luptă cu autorităţile locale.

De altfel, dna Niculescu a şi câştigat procese în instanţă, prin care autorităţile au fost obligate să asfalteze un drum, să introducă reţea de apă etc.

Dincolo de finalitatea, încă aşteptată, a acestor demersuri, dumneaei a fost şi observator la alegerile europarlamentare din 26 mai, la secţiile de pe raza comunei unde domiciliază.

Iată mai jos cum povesteşte singură experienţa de observator la alegeri.

„Ieri (duminică – n.r.) am participat pentru prima dată în viață la alegeri, în calitate de observator independent. Pe raza comunei Băiculești am vegheat, alături de Dumitru Iliescu și Ivan Nae, la corectitudinea desfășurării procesului de votare.

Am semnalat și remediat unele nereguli majore.

La ora 7,30 am dorit să votez (pentru prima dată în viață) la Primăria Băiculești (secția 215) unde observam deschiderea secției, și am constatat cu stupoare faptul că nu sunt lăsată din cauza faptului că autoritățile locale au UITAT să mă înregistreze pe listele electorale.

Adică știu să-mi ceară impozit, să încaseze banii pe taxele de timbru pe care le plătesc să mă judec împotriva lor, dar dreptul de a vota nu l-aș fi avut.

Am sesizat imediat neregula la call center VOT CORECT, care mi-au cerut să îi informez dacă reușesc până la urmă să votez. Președintele secției a citit vreo două ore instrucțiunile oficiale, după care m-a lăsat totuși să votez în schimbul unei declarații că nu aș fi votat la în altă țară U.E.

Am anunțat la call center că s-a rezolvat și am plecat către secția Tutana.

În fața secției de votare Tutana am găsit eternii „politicieni” ai Băiculeștiului, care vorbeau cu alegătorii înainte ca aceștia să intre în secția de votare, agățându-i de la cârciuma din fața secției.

S-au împrăștiat precum potârnichile când m-au văzut sosind.

La Tutana am mai găsit afișaj electoral ilegal (chiar la intrarea secției de votare, partidul PSD având câte 2 afișe pe panou).

Am sesizat imediat președinta secției, care până la urmă a desemnat un om să smulgă toate afișele electorale de pe panou. Nu imediat, nu de bunăvoie, dar totuși au fost îndepărtate. 

Afişe amplasate ilegal

Am plecat mai departe la Mănicești, unde am găsit aceleași afișe PSD în dublu, tot pe un panou lângă secția de votare. Aici președinta secției a sunat imediat la 112, care a și sosit să constate neregula.

Poliția Băiculești a chemat echipa de criminaliști de la Curtea de Argeș, i-am găsit făcând poze și întocmind procese verbale pentru flagrant când am plecat mai departe.

Prin lege, afişajul electoral e interzis în ziua alegerilor. La Băiculeşti merge şi aşa…

La Valea lui Enache am găsit afișaj electoral ilegal tot lângă secția de votare, la barul de lângă secție. Președintele secției m-a însoțit la fața locului și a solicitat proprietarului barului îndepărtarea afișelor buclucașe, ceea ce acesta a făcut imediat.

Am pozat toate panourile de afișaj pe care le-am întâlnit, trimițând poze pe Whatsapp ofițerului de poliție judiciară care constatase flagrantul la Mănicești. Acesta a trimis viceprimarul comunei să facă curățenie în locurile indicate și mi-a indicat că vor fi amendați… pentru afișaj ilegal.

Voi urmări acest aspect, asigurându-mă să nu se plătească cumva vreo amendă din banii publici.

Înapoi la secția Tutana, am constatat că afișele fuseseră îndepărtate cu totul, așa cum solicitasem dimineața.

Am încheiat activitatea (orele 20 – 01,30) în secția de votare 215, de unde plecasem. Acolo erau un pic supărați pe mine, președintele secției mi-a relatat faptul că după plecarea mea s-au prezentat „3 comisari” care i-au pus să dea declarații privitor la faptul că nu fusesem lăsată să votez la referendum.

Au scris declarațiile, povestind cum au rezolvat problema. O doamnă de la ALDE m-a certat pentru faptul că pierdea șirul numărătorii (număra lista celor ce au votat în secție) din cauza faptului că solicitam președintelui secției informații despre activitatea de peste zi, am întârziat un pic cu depunerea statisticilor în timp real (prin aplicația Monitorizare Vot), nu am vrut să-i forțez intelectul obligând-o să reia numărătoarea la fiecare întrebare a mea.

Simona Niculescu, un observator obosit, dar fericit

La părăsirea secției de votare stăteau de pază aceiași eterni „politicieni” ai Băiculeștiului în fața secției (pe unul, primarul în exerciţiu, îl cheamă chiar Dragnea – n.r.).

Aflasem între timp că stimații domni părăsesc partidul PSD (la care oricum ajunseseră în 2016 ba de la PNL, ba de la alte partide), având de gând să-și caute un loc călduț la PNL și Pro România.

A fost o zi interesantă, solicitantă atât fizic cât și intelectual. Mă bucură nespus faptul că la Băiculești oamenii s-au arătat încântați de faptul că aceste alegeri au avut parte de observatori independenți.

Prezența mea le-a redat speranța și vestea că vom fi toată ziua pe teren i-a încurajat să vină la vot, încredințați de faptul că de data aceasta vom veghea la corectitudinea rezultatelor.

M-au uns pe suflet îndeosebi ultimii votanți din secția 215, care se opriseră să voteze la Băiculești deoarece nu mai aveau cum să ajungă la Curtea de Argeș (localitatea de reședință) înaintea închiderii urnelor.

Familii de tineri cu copii mici care mă salutau și îmi zâmbeau. 
Dovadă că ATITUDINEA PUBLICĂ chiar poate schimba lucrurile în bine!”

sursa foto: Facebook/Simona Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here