Strigătul de alarmă lansat de ONG-ul „Voluntari în Europa” privind pericolele la care sunt expuși șoferii profesioniști, s-a transformat în 3 luni, dintr-o petiție semnată de peste 26.000 de cetățeni europeni, într-o propunere de rezoluție pentru Parlamentul European.

Asociația Voluntari în Europa  mulțumește tuturor celor care au semnat, distribuit și colaborat la petiție. Suntem mândri că am sensibilizat Comisia pentru Petiții (Comisia PETI) să analizeze și adopte în foarte scurt timp, o Propunere de rezoluție privind siguranța parcărilor pentru șoferii de camioane, în Uniunea Europeană.

Petiția inițiată și susținută de noi, a identificat 5 cauze majore referitoare la zonele nesigure de staționare, pe teritoriul UE, pentru care a propus soluții de îmbunătățire a legislației și a situației deficitare, la nivelul anului 2021.

Propunerea de rezoluție a Comisiei PETI include în plus sancțiuni pentru statele membre, dacă ignoră siguranța vieții șoferilor și a transporturilor de marfă, pe teritoriul Uniunii Europene, în condițiile în care meseria de șofer de TIR este din ce în ce mai impopulară, datorită riscurilor, iar pierderile economice ale statelor membre este foarte mare. Doar în anul premergător pandemiei, furtul de mărfuri din camioane, a fost de peste 75 milioane de euro.

Șoferul de camion trăiește, muncește, mănâncă și doarme în cabina de TIR. Imaginați-vă șocul șoferului obosit, al cărui somn de noapte este violent întrerupt de hoți. Pe lângă petiția depusă la Parlamentul European, echipa Voluntari în Europa a propus dezvoltarea unei aplicații  cu rol de ”buton de panică” , translator și funcție complementară de sesizare a serviciului EUROPOL pentru furturi și atacuri asupra camioanelor de marfă.”, declară Adriana Mureșan, inițiatoarea petiției.

Comunicatul de presă al Parlamentului European (în engleză) citează părerea europarlamentarilor din comise referitoare la necesitatea fondurilor a sporite, pentru siguranța parcurilor de camioane. De altfel, membrii comisiei PETI au votat propunerea de rezoluție cu 31 de voturi pentru și doar 1 împotrivă. Toți europarlamentarii români au votat favorabil.

Reamintim, petiția Opriți asasinatele șoferilor in parcări! a fost generată după ce în luna mai, șoferul de TIR Mihai Spătaru a fost înjunghiat mortal în timp ce a surprins o echipă de hoți care atacaseră camionul lui, în miez de noapte, într-o parcare dotată cu camere de supraveghere, din Franța. Petiția era semnată de peste 26.000 de cetățeni, la momentul prezentării în comisia PETI.

Solicităm tuturor celor care au fost victime sau păgubiți în atacurile sau furturile din orice parcare europeană, să completeze formularul ………., cu dovezi și mărturii despre incidente, până pe data de 5 noiembrie 2021. Aceste dovezi vor fi trimise către comisia PETI, care va prezenta propunerea de rezoluție în plenul Parlamentului European, la jumătatea lunii noiembrie.

Pentru mai multe detalii, contactați pe Adriana Mureșan, adriana.muresan@voluntarieuropa.com  sau prin whatsapp, pe mobil +34667416239.

sursa foto: Facebook/Voluntari în Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here