Siegfried Mureşan, eurodeputat PNL: „Cerem acordarea statului de ţară candidată la UE Republicii Moldova”

Date:

Share post:

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere din Uniunea Europeană şi Moldova au adoptat aseară la Strasbourg o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.

„Declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 11-a Reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care s-a desfășurat ieri și continuă și astăzi în Parlamentul European”, se menţionează într-un comunicat de presă.

De menţionat că între membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova face parte şi eurodeputatul român (PNL, Grupul Popularilor Europeni) Siegfried Mureşan, care deţine şi calitatea de președinte a Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Declarația pe care am adoptat-o transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova.

Este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare…

… Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să oferim Ucrainei trebuie să oferim și Republicii Moldova”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan. 

În declaraţia de care făcea vorbire dl Mureşan au fost agreate trei lucruri importante, care vizează relaţia UE-republica Moldova.

„Primul lucru, cerem Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. 

Al doilea lucru, solicităm o cooperare mai strânsă între țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova în investigarea fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Uniunea Europeană așteaptă progrese din partea autorităților de la Chișinău în această investigație. În același timp, Republica Moldova are nevoie de sprijin din partea țărilor UE pentru a identifica mai ușor cum au fost transferați banii furați. 

Nu în ultimul rând, cerem creșterea asistenței financiare din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Gestionarea a 400.000 de refugiați ucraineni a pus o presiune foarte mare pe economia Republicii Moldova care era deja afectată de alte două crize majore: criza creșterii prețului la energie și criza generată de pandemia de COVID-19.

Uniunea Europeană a ajutat deja Republica Moldova, prin aprobarea unei asistențe macrofinanciare de 150 de milioane de euro și prin alte forme de sprijin financiar și tehnic. Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autoritățile și cetățenii au acționat în spirit european și au oferit adăpost, masă și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a mai transmis europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Dumnealui este, de altfel, cunoscut la nivelul Parlamentului European ca un susţinător fervent al integrării europene a Moldovei de dincolo de Prut.

În imaginea de sus, Siegfried Mureşan (dreapta) alături de deputatul moldovean Mihai Popşoi, după încheierea lucrărilor Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

sursa foto: Facebook/Siegfried Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Muzica zilelor noastre: Nicu și ”ZAN”

Primu`, nimeni altu` decât Alifantis. Aproape de șaptezeci, dar...

De azi de la prânz, piteştenii nu şi-au mai putut plăti taxele şi impozitele locale online

Azi, începând de la orele amiezii şi până la...

Misoginism oltenesc la un consilier local din Dolj: ”Femeile sunt niște săgeți, le folosești și le arunci”

"Consiliul Local Coșoveni (judeţul Dolj - n.r.) urmează să...

Vasile Buhăescu, fost atacant la FC Argeş, Dinamo şi Steaua, a semnat cu o echipă de judeţ

Vasile Buhăescu, fost atacant cu multe sezoane la activ...

Guvernului nu prea-i pasă de victimele traficului de persoane. Ultima ordonanţă în acest sens are carenţe grave

Guvernul României a adoptat, recent, o ordonanţă care reglementează...

Accident rutier urmat de incendiu, azi noapte, la Piteşti. Un bloc a luat foc (foto/video)

Un accident rutier între două maşini, urmat de un...