Aproape 400 de poliţişti argeşeni vor acţiona în medie, zilnic, atât în contextul măsurilor de combatere a răspândirii coronavirusului, precum și măsurilor specifice sărbătorilor pascale.

Având în vedere perioada sărbătorilor pascale, în contextul măsurilor curente desfășurate în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii coronavirusului, poliţiştii argeşeni vor fi la datorie, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea infracţiunilor de orice gen, în special a celor împotriva patrimoniului şi a faptelor comise cu violenţă, dar şi cu măsuri de protejare a populaţiei împotriva activităţilor de comerţ ilicit.

Totodată, cu ocazia activităţilor desfăşurate, vor fi luate măsuri pentru asigurarea respectării regulilor de disciplină sanitară stabilite de autorităţile cu atribuţii în domeniu pentru durata stării de urgenţă, ce fac obiectul ordonanţelor militare în vigoare.

Atragem atenția tuturor cetățenilor cu privire la importanța, pentru noi toţi, a respectării restricțiilor impuse prin Ordonanțele Militare pentru perioada stării de urgenţă, și reamintim că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni, dar şi că necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză!

Persoanele trebuie să aibă asupra lor actul de identitate, împreună cu declaraţia pe propria răspundere sau adeverinţa emisă de angajator, pentru deplasările strict legate de locul de muncă, precum şi documente suplimentare, după caz.

În privinţa deplasărilor efectuate cu autovehicule, reamintim că acestea trebuie făcute ţinând cont şi de prevederile ordonanţelor militare, cu completarea documentelor şi sub justificarea deplasării doar sub motivele ce sunt prevăzute în Ordonanţa Militară nr.3/2020.

Totodată, chiar dacă drumurile sunt mai puţin circulate decât în mod obişnuit pentru această perioadă, recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, permanent adaptată condiţiilor meteo-rutiere şi să adopte o manieră preventivă de condus, păstrând o distanţă corespunzătoare faţă ce autovehiculele care circulă în faţă, pentru a putea observa la timp și evita orice obstacol. Ca măsuri de precauţie pentru ocupanţii de autovehicule, amintim că purtarea centurii de siguranţă este un obicei care ajută la salvarea de vieţi. De asemenea, nu utilizați telefonul mobil în timp ce conduceţi, fără să aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.

Când vă deplasaţi la cumpărături, acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior. Nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere. Atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor.

Amintim că bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă descrierii, fapt pentru care vă sfătuim să declinați asemenea oferte.

În cadrul discuţiilor telefonice cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, vă recomandăm să le vorbiți și despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, ghicit, Instalatorul, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care pot ajuta la nevoie.

Purtați discuții referitor la permiterea accesului în locuință al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau operațiuni care ar putea desvălui locația sumelor de bani din locuință.

  •  

În ultimele 24 de ore, au fost verificate 25 de societăţi comerciale, au fost legitimate peste 600 de persoane, au fost verificate peste 350 de autovehicule, și au fost aplicate peste 120 de contravenţii, în valoare totală de aproximativ 150.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de restricţionare a circulaţiei şi alte contravenţii în acelaşi context.

Obiectivul activităţilor desfăşurate de poliţişti este însușirea de către administratorii persoanelor juridice a măsurilor preventive, prin adresarea de către aceștia de recomandări și luarea unor măsuri care să asigure respectarea de către cetățeni a păstrării unei distanțe de siguranță, pentru evitarea eventualei răspândiri a coronavirusului, dar și pentru verificarea părăsirii domiciliului doar pentru motive justificate, și depistarea eventualelor persoane care încalcă măsurile de izolare la domiciliu.

  •  

Astăzi, 17 aprilie a.c., în intervalul orar 11:00-14:00, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au acționat pe raza municipiului Pitești, pentru prevenirea şi combaterea actelor de comerţ ilicit, precum şi respectarea obligaţiilor care le revin agenţilor comerciali şi persoanelor în privinţa purtării de mijloace de protecţie şi a păstrării unei distanţe de siguranţă pentru prevenirea transmiterii coronavirusului.

În cadrul activităţilor, au fost instruiţi reprezentanţii agenţilor economici să poarte mijloace de protecţie în timpul desfăşurării activităţilor de serviciu, atât în timpul  manipulării mărfurilor şi în relaţionarea cu clienţii, dar şi să transmită cumpărătorilor să păstreze o distanţă de siguranţă, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.500 de lei, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare a sumei de 77 de lei.

Sancţiunile au fost aplicate după cum urmează:

-două sancțiuni contravenționale conform Legii 12/1990, privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, în valoare totală 10.000 de lei;

-3 sancțiuni contravenționale conform O.U.G. nr. 28/1999, privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare totală de 1.500 de lei, cu măsura complementară a confiscării sumei de 77 de lei;

-o sancțiune contravențională pentru nerespectarea măsurilor specifice stării de urgență, în valoare de 2.000 de lei.

  •  

Vă rugăm să conștientizați importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice din România, pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul de a limita, la nivel personal, riscul de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş urează tuturor cetăţenilor ca Lumina Sfintei Învieri să le aducă bucurie, speranţă şi pace în suflet!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here