În ziua de azi, achiziţionarea unui scaun auto pentru copil nu mai este un moft, ci o necesitate şi o măsură de siguranţă impusă prin lege. Acesta trebuie să fie sigur, testat şi omologat şi, totodată, uşor de utilizat.

Bebeluşul tău va avea nevoie de un scaun auto încă de la prima lui plimbare care va fi drumul de la spital până acasă. Alegerea acestuia poate fi o experienţă stresantă, acesta fiind extrem de important pentru siguranţa şi confortul micuţului şi, totodată, o investiţie mare. 

Iată câteva sfaturi utile pentru părinţii care doresc să cumpere scaune auto adecvate şi de calitate pe care să se poată bizui mai mulţi ani. 

Sistemul de fixare trebuie sa fie în concordanţă cu maşina în care va fi instalat

Înainte de a decide dacă vor opta pentru un scaun auto care se poate fixa cu centura de siguranţă a maşinii sau cu un sistem special de ancorare, părinţii ar trebui să citească manualul proprietarului vehiculului. Scaunul va fi ales ulterior şi în funcţie de modul în care se va instala. Dacă se optează pentru varianta cu sistem de fixare, ar fi bine să se depisteze înainte care sunt punctele de ataşare din vehicul.

Un alt sfat important este să se măsoare spaţiul disponibil pentru a stabili exact dimensiunea maximă pe care o poate avea scaunul auto pentru copil. 

Alege un scaun auto convertibil în funcţie de necesităţile copilului

Dacă vor ţine cont de adaptabilitatea modelului şi de posibilitatea de a-l ajuta în funcţie de necesităţile în continuă schimbare a copiilor, părinţii pot cumpăra un singur produs pe care să îl folosească mai mulţi ani la rând, fără a fi nevoie de o nouă investiţie. 

În primii ani, copiii trebuie poziţionaţi către spatele maşinii. Dacă se va alege un scaun convertibil care se poate fixa în ambele sensuri, nu va mai fi nevoie şi de o doua achiziţie.

Totodată, ar trebui să caute modelele care “cresc” odată cu copilul. Acestea sunt prevăzute cu tetiere reglabile, cu posibilitatea de extindere pe lăţime dar şi pe lungime pentru a oferi mai mult spaţiu pentru picioare şi umeri. 

Să fie compatibil cu cadrul căruciorului

Dacă scaunul auto se poate transfera fără a deranja copilul care doarme din maşină în cărucior şi invers, părinţii vor fii mult mai fericiţi! De aceea, sistemele de călătorie sau cărucioarele 3 în 1 care conţin şi un scaun auto, sunt achiziţii foarte apreciate. Totuşi, în prezent, brandurile renumite de cărucioare vin în întâmpinarea părinţilor cu adaptoare special concepute pentru a facilita fixarea scaunelor auto pe cadrul căruciorului, chiar dacă au fost achiziţionate separat. 

Scaunul auto trebuie să fie nou

Pentru că este vorba despre siguranţa micuţului, părinţii nu trebuie să cumpere scaune auto la mâna a doua  pentru că se poate întâmpla ca acestea să nu fie conforme. În plus, în acest domeniu apar constant elemente de siguranţă noi şi inovatoare. Astfel, cumpărând un model nou de scaun auto, cei mici vor beneficia de tehnologii noi, cum ar fi marginile laterale special concepute pentru a absorbi până la 20% din energia de impact. 

Caracteristici de bază care nu trebuie scăpate din vedere

Indiferent de modelul de scaun auto ales, părinţii trebuie să se asigure că acesta este dotat cu:

Ham cu cinci puncte de siguranţă, centuri dublate cu protecţii suplimentare care nu alunecă de pe umeri. Totodată, acestea ar trebui să aibă şi o siguranţă pentru deschiderea accidentală. 

Protecţii laterale din spumă suplimentară sau tampoane cu aer care absorb din energia de impact în cazul unui accident.

Suport pentru cap şi gât. 

Material care se întreţine uşor, detaşabil şi lavabil în maşina de spălat. Cele din țesătură netedă se pot şterge mai uşor faţă de cele texturate. 

Alege un model cu diagramă şi explicaţii detaliate pentru instalare

Treaba părinţilor nu se termină imediat după achiziţie. Următoarea etapă, extrem de importantă, este instalarea corespunzătoare a scaunului auto cumpărat. Acum vor fi utile toate instrucţiunile din broşura de instalare, diagramele, imaginile şi explicaţiile cât mai clare şi mai detaliate. Cu toate că majoritatea companiilor aduc inovaţii menite să simplifice procesul de instalare, informațiile pentru instalare sunt absolut necesare acum. Mai mult, pentru siguranţă, ar fi util ca un profesionist să verifice la final ceea ce au făcut părinţii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here