„În noaptea de sâmbătă spre duminică am fost solicitați să intervenim la patru situații de urgență, în zona montană”, a comunicat Salvamont Argeş.

„Primul apel a venit la ora 20 și 35 minute. Intervenție la Lacul Capra, în sprijinul colegilor de la Salvamont Sibiu. Un tânăr cu suspiciune de fractură membru inferior. Merge patrula de serviciu de la Baza de Salvare montană Cota 2000.

Acțiunea este în desfășurare, la ora 21 și 11 minute vine un al doilea apel prin Dispeceratul Național Salvamont: trei persoane în stare de epuizare în vârful Piscul Negru.

Cei trei plecaseră în cursul dimineții de sâmbătă din zona cabanei Capra, pe u traseu nemarcat, spre vârful Mușeteica, de acolo spre Piscul Negru urmând să coboare în zona Transfăgărășanului pe crucea albastră. Mergând foarte mult, traseul neumblat, cu vegetație, nu cunoșteau traseul, au ajuns la epuizare fizică.

După ce au predat victima la ambulanța SMURD, echipele de la Lacul Capra au plecat spre cei trei. Nu i-au găsit în Piscul Negru, ci mult mai departe de vârf, în muntele Jorzea. Misiunea s-a prelungit până la ora 5 și 20 minute dimineața.

Ora 22 și 35 minute: o persoană solicită ajutorul pentru căutarea a doi prieteni, care nu s-au întors din Moldoveanu. Cei doi făceau parte dintr-un grup mai mare care au plecat de la o pensiune din Nucșoara spre Moldoveanu.

În Vârful Viștea cei doi au renunțat spunân colegilor că se întorc la stâna lui Burnei pe traseul pe care au urcat, grupul continuân coborârea pe la Lacul Galbena. Au plecat colegii de la formația salvamont Nucșoara și odată ajunși la stâna lui Burnei i-au întâlnit pe cei doi în stare bună. 

Ora 3 și 47 minute: ni se solicită ajutorul de către un bărbat aflat pe Transfăgărășan, a cărui colegă de drumeție a căzut într-o râpă adâncă și nu poate coborâ la ea să o ajute.

Doamna a coborât din mașină să-și facă necesitățile, nu a fost atentă, s-a apropiat prea mult de marginea prăpastiei și a căzut. Am deplasat la locul intervenției doi salvatori montani de la Cota 2000 și doi aduși de acasă, din Curtea de Argeș, plus doi jandarmi montani.

În jurul orei 5 și 35 minute victima a fost predată echipajului SMURD, a primit îngrijiri medicale de la aceștia, refuzând transportul la spital”, au mai informat cei de la Salvamont Argeş.

sursa foto: Salvamont Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here