Senatoarea USR Florina Presadă cere Avocatului Poporului să atace la CCR pensiile speciale ale aleşilor locali

Date:

Share post:

Senatoarea USR de Bucureşti Florina Raluca Presadă a trimis, ieri, o solicitare scrisă Avocatului Poporului prin care-i cere acestuia să atace la Curtea Constituţională legea care dă dreptul unor categorii de aleşi locali să beneficieze de pensii speciale.

Dna Presadă (în imagine) a reiterat Avocatului Poporului (funcţie deţinută de fostul europarlamentar ALDE Renate Weber) că există deja două decizii ale Curţii COnstituţionale – ultima, din 2016 – prin care aceste pensii speciale au fost deja declarate neconstituţionale.

„Prin Decizia nr.22/2016 (a Curţii Constituţionale – n.r.), referindu-se la categoriile socio-profesionale îndreptățite să beneficieze de pensii speciale, Curtea Constituțională a reținut că „statutul juridic al aleșilor locali nu poate fi comparat cu cel al magistraților, care, în considerarea activității lor profesionale, beneficiază de pensie de serviciu.

De principiu, pensiile de serviciu se acordă unor categorii socio-profesionale supuse unui statut special, respectiv persoanelor care în virtutea profesiei, meseriei, ocupației sau calificării își formează o carieră profesională în acel domeniu de activitate și sunt nevoite să se supună unor exigențe inerente carierei profesionale asumate atât pe plan profesional, cât și personal.

Or, nu se poate susține că o persoană care deține calitatea de ales local își formează o carieră profesională în această funcție; așadar, aleșii locali nu reprezintă o categorie socio-profesională care să urmărească dezvoltarea unei cariere ca ales local, ci ei sunt aleși în cadrul unității administrativ-teritoriale respective pentru a gestiona problemele comunității locale”, a menţionat dna Presadă, în sesizarea trimisă ieri Avocatului Poporului.

Cu numai o săptămână în urmă, judecătorii Curţii Constituţionale tocmai deciseseră să dea „undă verde” acestor pensii speciale, de care ar urma să beneficieze primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene.

Aceste pensii speciale se ridică la sume cuprinse între 150 şi 170 de milioane de lei anual. Cuantumul lor e proporţional cu lefurile avute în funcţiile respective şi cu numărul de mandate deţinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Expoziţie auto retro la Ştefăneşti

Mâine, 1 octombrie 2022, Clubul Sportiv de Automobilism DACIA...

Actorul Alexandru Arşinel a murit

După o lungă perioadă în care actorul s-a luptat...

Liceenii din județul Argeș au primit vizita jandarmilor argeșeni

Aproximativ 500 de elevi de liceu, din cinci instituții...

Piteșteanul Petrică Andrei, solistul concertului de jazz al Filarmonicii Pitești

Filarmonica Pitești organizează vineri, 30 septembrie, de la ora...

Intratre gratuită la Grădina Zoologică din Piteşti, marţi 4 octombrie

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Animalelor (World Animal Day),...

Târgul de meșteșuguri și produse tradiționale la Muzeul Goleşti

În perioada 30 septembrie - 2 octombrie, Muzeul Goleşti...

TOP 4 lucruri care te opresc din a avea viața pe care ți-o dorești 

Te afli într-un punct al vieții în care te...