Un mai vârstnic coleg de breaslă, dl Florenţ Mocanu, fondator (în 2003) şi director al periodicului regional „Gazeta Munteniei”, ne-a trimis spre publicare un comunicat de presă prin care-şi exprimă revolta faţă de maniera în care Guvernul (condus, la acea dată, de Ludovic Orban) a împărţit banii alocaţi presei pentru campania de informare anti-Covid 19.

Reproducem mai jos comunicatul dlui Mocanu (foto sus).

Noapte bună, rațiune!

Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 63/2020 (pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19) a stârnit furioase nedumeriri și nopți fără somn!

Ca jurnalist vechi, încerc să înțeleg decizia Guvernului Orban, DE A DA BANI MASS-MEDIEI, ca răspuns la iniţiativa UE de a acoperi seceta de informație și a românilor, preocupați să înţeleagă noile realități în care vieţuiesc! 40 de milioane euro scoși din „pușculița” Executivului, ar fi trebuit să fie dăruite, după puteri, trusturilor de presă şi publicațiilor mari sau mici, pentru că fiecare pe zona lor de influență INFORMEAZĂ!

NU S-A ÎNTÂMPLAT AȘA!!! Abonații la cașcaval au înghițit aproape tot (nu punem în discuţie „jurnaliștii cinstiţi și profesioniști care au apelat la acest ajutor”), în timp ce publicaţii care supravieţuiesc de 19 ani pe BANII CITITORILOR, AU PRIMIT… NIMIC!

Gazeta Munteniei se socotește nedreptăţită!!! Ca publicaţie, a dat statului român taxe şi impozite, iar oamenilor, informație de INTERES LOCAL și REGIONAL. De 19 ani, „fără sincope” sau „târguieli”. Ziarul regional “Gazeta Munteniei” putea face la nivel zonal aceleași servicii pe care alte ziare le fac pe banii statului. La un preț corespunzător forței sale de convingere şi de distribuire.

Noi, jurnaliștii cu state vechi de serviciu nu CONTĂM? Credem că Ministerul Culturii, va trebui să găsească dreapta balanţă în judecarea acestei crunte discriminări! Nu ne substituim autorităţii Ministerului.

Nu oferim soluții, dar credem că merită analizat cum o parte din presă a luat grosul banilor, iar altă parte REZISTENTĂ la LIPSURI de tot felul, NIMIC SAU APROAPE NIMIC! Deși existăm pe piaţă. NE SPRIJINĂ CINEVA? Sau …”AICI NU STĂ NIMENI”.

Dipl. ing. jurnalist FLORENŢ MOCANU, director editor al ziarului regional ‟Gazeta Munteniei”, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni

Nota redacţiei – Site-ul nostru a urmat exemplul altor câtorva mass media de prestigiu din ţară (G4Media, Radio France Internationale, secţia în limba română, Newsweek România, Recorder etc) şi nu s-a înscris pentru a primi bani de la Guvern pentru popularizarea campaniei de prevenire a infectării cu coronavirus.

Credem că „Guvernele trebuie să ia același tip de măsuri pentru profesia de jurnalist pe care le iau și pentru alte profesii care sunt vulnerabile în perioada de pandemie”, după cum spunea europarlamentarul Ramona Strugariu.

Aceşti bani de la Guvern noi i-am considerat a fi o mită mascată, în ajun de campanie electorală. Iar noi nu primim mită, nici chiar când ne roagă Guvernul.

Dacă doriţi să aflaţi ce bani a primit presa din Argeş de la Guvern, pentru campania menţionată, puteţi lectura articolul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here