Omul de afaceri Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ-Româno-Germane, a declarat, aseară, la un post TV, că viitorul Guvern (care va rezulta în urma alegerilor generale din 2020) va concedia cel puţin 400.000 de bugetari.

Dl Anastasiu şi-a argumentat declaraţia prin faptul că, date fiind creşterile masive de salarii, respectiv creşterea numărului de angajaţi din sectorul public, România nu va mai fi capabilă să le plătească acestora salariile.

De asemenea, Dragoş Anastasiu (foto) a mai spus că şi pensiile speciale, o altă povară bugetară din ce în ce mai grea, vor fi, foarte probabil, desfiinţate, iar cota unică de impozitare va fi înlocuită cu una progresivă.

Nici aparatul administrativ local, extrem de stufos în România, nu mai are viaţă lungă, a mai spus şeful Camerei de Comerţ Româno-Germane.

„O să încerce să se atingă, unii de ei (de bugetari – n.r.), în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale şi cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administraţie.

Nu o să mai fie 42 de judeţe, ci opt regiuni, n-o să mai fie 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, ci 1.000, şi de acolo dăm afară 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca să zic aşa.

Depinde cine iese de acolo, că de unii s-ar putea să n-avem nevoie, că va fi mai rău decât aşa”, a mai spus dl Anastasiu.

Recent, site-ul nostru a informat că numai în judeţul Argeş există nouă comune ale căror venituri nu ajung nici măcar pentru plata salariilor.

De notat că salariile medii în sectorul bugetar din România sunt, în medie, cu circa 60% mai mari decât salariul mediu pe ţară.

Acest fapt face ca ţara noastră să fie unica în Uniunea Europeană în care sectorul privat plăteşte salarii mai mici decât cel de stat. Peste tot e invers.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna iunie a acestui an, salariul mediu net în sectorul bugetar a fost de aproape 5.000 de lei lunar (mai exact, 4.961 de lei).

Salariul mediu la nivel naţional, în aceeaşi perioadă, a fost de numai 3.142 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here