Şedinţă la Consiliul Judeţean Argeş, pe tema coronavirusului

Date:

Share post:

„Astăzi, 25 februarie 2020, la Consiliul Județean Argeș a avut loc o conferință de presă comună pe tema acțiunilor necesare și măsurilor pentru pregătirea în situația apariției de cazuri de infecție cu noul coronavirus”, a informat biroul de presă al Consiliului Judeţean.

Alături de președintele Dan Manu au fost prezenți prefectul Emanuel Soare, directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, inspectorul șef al ISU Argeș, locotenent colonel Bogdan Olar, directorii medicali ai Spitalului Județean de Urgență Pitești, Spitalului de Pediatrie Pitești și Serviciului Județean de Ambulanță Argeș.

„La conferința de presă, prefectul Emanuel Soare, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a prezentat măsurile ce au fost luate și acțiunile ce vor fi întreprinse în situația în care vor fi înregistrate cazuri de infecții cu coronavirus.

„A fost adoptat un plan de măsuri astfel încât să fim pregătiți în eventualitatea în care vor apărea astfel de cazuri în România. Deciziile pe care noi le-am luat la nivel județean sunt în concordanță cu deciziile care au fost luate la nivel național.

Acestea vizează niște proceduri tehnice ce cuprind toți pașii ce trebuie urmați. La nivelul județului Argeș, în acest moment, am identificat două locații (adică locuri, pe româneşte – n.r.) care vor fi utilizate pentru a putea caza / izola persoanele în cazul în care apar astfel de situații. În perioada următoare va fi extinsă capacitatea prin identificarea de noi locații, a declarat Emanuel Soare, prefectul județului Argeș.

Instituirea carantinei se stabilește pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune afectate (Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano), iar în ceea ce privește izolarea la domiciliu, măsura se aplică persoanelor care sosesc în România din regiunile Lombardia și Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina).

Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, a transmis că în acest moment în România nu avem niciun suspect și niciun confirmat de coronavirus.

„Mesajul pe care dorim să îl transmitem cetățenilor este acela de a nu se panica. Atât autoritățile centrale, cât și cele locale sunt pregătite să gestioneze aceste cazuri.

Persoanele care vin din China și din cele 11 localități afectate din Italia intră în carantină în județele de graniță. Astfel, nu vor ajunge imediat la noi în județ. Doar în situația în care capacitatea acestora va fi depășită, vor fi luate măsuri suplimentare”, a spus Sorina Honțaru, director DSP Argeș.

Reguli de prevenire a îmbolnăvirii

De asemenea, președintele C.J. Argeș, dr. Dan Manu, a făcut apel la calm, explicând totodată în ce constă infecția cu noul coronavirus și prezentând cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni îmbolnăvirea.

  • Regula de bază ar fi să ne spălăm mâinile cu apă și săpun de mai multe ori decât o făceam în mod obişnuit și să folosim dezinfectant.
  •  Evitați aglomerațiile și contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul şi gura cu mâinile.
  •  Folosiţi șervețele de unică folosință atunci când strănutaţi sau tuşiţi.
  •  Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Antibioticele administrate fără recomandarea specialistului pot face mai mult rău.
  •  Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
  •  Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

surs foto: CJ Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Spitalul Județean Argeș, linie endoscopică de ultimă generație la Urologie

Pacienţii cu afecţiuni urologice vor beneficia de acum de...

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...