Cunoscutul activist civic, arhitectul Dragoş Alecsandru, despre ale cărui luări de poziţie pertinente şi argumentate privind buna administrare a Piteştiului am mai scris, a dezvăluit azi, într-o postare pe contul său de Facebook, cât de simplu şi de rapid ar putea municipalitatea să rezolve problema căldurii şi a apei calde la Piteşti, dacă chiar ar dori acest lucru.

Soluţia identificată de dl Alecsandru ar suna cam aşa: „… dacă ar fi ca Primăria să cumpere centrale de apartament pentru toate cele 20.615 de apartamente racordate ar însemna un cost de 20.615 x 4.000 lei = 82.460.000‬ lei, cât subvenția din ultimii 3 ani. Am rezolva problema în mai puțin de un mandat și nu am mai tărăgăna cheltuirea banului public pe un sistem ineficient și falimentar”.

Numai că – asta n-o mai spune dl Alecsandru, o spunem noi – aplicarea unei astfel de soluţii radicale ar însemna lichidarea societăţii comerciale Termo Calor Confort, deci trimiterea în şomaj a unor oameni (asta nu i-ar deranja prea tare pe cei mai mulţi dintre politicienii locali) şi pierderea unor sinecuri grase. Eeee, asta ar provoca deja deranj mare prin multe birouri cu uşi capitonate şi mobilier Neckerman,

Mai multe oraşe din ţară, preponderent din Transilvania (Târgu-Mureş, judeţul Mureş, Turda, judeţul Cluj, Topliţa, judeţul Harghita, Lupeni şi Vulcan, ambele din Hunedoara) sunt doar câteva exemple în acest sens, dar mai sunt o mulţime), au renunţat de multă vreme la sistemele centralizate de termoficare, bugetofage şi ineficiente, în favoarea centralelor termice de apartament, de scară sau de bloc.

Redăm mai jos întreaga argumentaţie a lui Dragoş Alecsandru, poate va ajunge şi sub ochii domnilor consilieri locali piteşteni. Menţionăm că sublinierile ne aparţin.

„Un motiv pentru care Piteștiul va rămâne subdezvoltat și un oraș în urma celorlalte, este că probleme sistemice sunt acoperite cu sume colosale de la bugetul local. Continuăm aceleași politici falimentare pe care le-am aplicat în ultimii 30 de ani.

Numai din 2016 și până în 2020 Primăria Pitești a cheltuit pe subvenționarea agentului termic 139,4 mil. lei, comparativ, investițiile totale la nivelul orașului în aceeași perioadă au fost de 146 mil. lei. Doar cu 7 milioane de lei mai mult. Pierderile pe rețea sunt de 28%.

Cum ar fi fost să fi investit 140 milioane de lei într-un sistem eficient de termoficare? Însă pentru administrația orașului sunt mai importante sălile polivalente.

Singurele investiții în termoficare au fost în perioada 2011-2015, prin transformarea punctelor termice în centrale termice de cvartal, în sumă de 27,1 mil. lei dintre care 13,63 mil. lei proveniți de la Guvern. Subvenția de 26 mil. lei în 2020 a însemnat o taxă de 177 de lei pe an pentru fiecare cetățean cu drept de vot.

De la an la an debranșările continuă, de la 21 087 de apartamente în 2019, la 20 615 în 2020, mai puţin cu 472 de apartamente. Dacă ne raportăm la cele 56 600 apartamente racordate iniţial la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, gradul de debranşare este de 63,58%.

Comparând cu numărul total de locuinţe (incluzând și casele nu numai apartamentele) număr în continuă creștere, procentul de locuințe racordate la sistemul centralizat scade sub 30%. Cât timp vom continua noi piteștenii să plătim căldura unei mici părți dintre locuitorii acestui oraș?

Fiecare locuință neracordată plătește 550 de lei anual pentru subvenționarea căldurii celor branșați. Iar subvenția nu ține cont de venituri, într-un apartament branșat la termoficare poate locui o familie mai bogată decât într-un apartament care are centrală, iar cu toate astea familia din apartamentul branșat plătește un preț subvenționat de toată lumea.

Să mai facem un calcul: dacă ar fi ca Primăria să cumpere centrale de apartament pentru toate cele 20 615 de apartamente racordate ar însemna un cost de 20.615 x 4.000 lei = 82.460.000‬ lei, cât subvenția din ultimii 3 ani. Am rezolva problema în mai puțin de un mandat și nu am mai tărăgăna cheltuirea banului public pe un sistem ineficient și falimentar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here