Dacă e să luăm de bune avertismentele lansate, cu doar câteva zile în urmă, de o organizaţie neguvernamentală din Oradea (Aqua Crisius), atunci în nordul judeţului Argeş, în Parcul Naţional Piatra Craiului, se prefigurează o adevărată catastrofă ecologică.

„Prețul unor baraje: albie complet seacă, zglăvoace (specie strict protejată la nivel european) rămase pe uscat, râu în care acum 100 de ani trăiau lostrițe, azi traversat de pe un mal pe celălalt, în cizme, fără să le uzi sau cum e când lăcomia, hoția și batjocura lasă un râu emblematic fără apă! Asta se întâmplă aval de acumularea Sătic (comuna Rucăr, judeţul Argeş – n.r.)”, au avertizat, pe contul lor de Facebook, cei de la ONG-ul Aqua Crisius din Oradea.

Apa a trecut, au rămas doar pietrele

„Ok, e secetă, dar Dâmbovița în zona Podu Dâmboviței-Rucăr, în Parcul Naţional Piatra Craiului, cum poate arăta în halul acesta azi, la o săptămână după ce am sesizat Gărzii Naționale de Mediu nerespectarea debitului de servitute?”, au mai scris cei de la Aqua Crisius.

O replică a venit prompt de la reprezentanţii Parcului Naţional Piatra Craiului.

„Debitul e mic, într-adevăr, însă este secetă, ambele lacuri sunt la minim, şi Pecineagu şi Sătic, iar zona respectivă nu are apă deloc pentru că este zonă carstică şi apa părăseşte albia şi intră în subteran pe o porţiune de 70-80 de metri, după care reapare în albie în aval.

Luni discutăm cu cei de la Hidroelectrica, să vedem exact cum respectă avizele pe care le au de la Apele Române”, au informat cei din administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului.

Explicaţia pare să fie, cât de cât, plauzibilă, dar trebuie avut în vedere că zona Pecineagu-Sătic, din norul judeţului Argeş, e una carstică dintotdeauna, nu doar din vara aceasta.

Explicaţia secării pâraielor din zonă trebuie, probabil, căutată (şi) în barajele centralelor electrice, mai mici sau mai mari, din zonă.

Până atunci, însă, dacă nu se milostiveşte mama natură între timp, lostriţele şi zglăvoacele se vor usca la soare, din lipsă de apă.

sursa foto: Facebook/Aqua Crisius

1 COMENTARIU

  1. Explicatia este cat se poate de simpla. De la barajul Satic Hidroelectrica deviaza inreg debitul Dambovitei in aductiunea spre hidrocentrala Rucar, fara sa lase nicio urma de debit de servitute pe albia raului. Nu este vorba de un parau, ci ditamai Dambovita este secata complet de acest stat in stat criminal, Hidroelectrica. Povestea cu zona carstica este o minciuna penibila, intotdeauna a fost acolo zona carstica, dar raul avea un debit considerabil, inainte de a fi terminat barajul de captare de la Satic. Si nici seceta nu este acolo grava, din moment ce amonte de Peceneagu raul este si acum mare, de te poti da cu caiacul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here