Se măresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. La fel şi unele ajutoare sociale

Date:

Share post:

Pensiile se vor mări începând cu data de 1 ianuarie 2023, au decis aseară partidele din coaliţia de la guvernare (PSD-PNL-UDMR), potrivit anunţurilor făcute de liderii acestor formaţiuni.

Punctul de pensie se măreşte cu 12,5%, la suma de 1.784 de lei, pentru toate categoriile de pensionari. În plus, pentru cei cu pensii mici, vor exista mai multe forme de ajutorare.

Astfel, se vor acorda câte 1.000 de lei pentru cei cu pensii sub 1.500 de lei lunar, câte 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv câte 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei.

Sumele de mai sus vor fi împărțite în două tranșe, care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei pe lună vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă (foto).

„Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, a mai spus prim-ministrul.

Alte măsuri de sprijin

În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, tuturor li se va acorda cea de-a 13-a indemnizație, anul acesta.

Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război (aceste indemnizații au fost înghețate din anul 2018), creșterea fiind de aproximativ 30%.

De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.

Important, însă, de spus, e că aceste majorări nu acoperă nici pe departe rata inflaţiei, deci vorbim de o majorare doar pe hârtie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...