Scriitorul şi publicistul Nicolae Badiu a desfiinţat, în Justiţie, un abuz al Consiliului Local Piteşti, privind taxa de salubrizare

Date:

Share post:

Scriitorul şi publicistul Nicolae Badiu – nu îl prezentăm mai detaliat, întrucât domnia sa e îndeajuns de cunoscut încât să nu necesite aşa ceva – a obţinut, în Justiţie, o sentinţă definitivă care pune capăt unui abuz al Consiliului Local Piteşti, în ce priveşte aşa-numita taxă de salubrizare.

Potrivit hotărârilor de Consiliul Local care reglementează această taxă, „în cazul nedepunerii declaraţiei fiscale pentru stabilirea taxei de salubrizare, obligaţia de plată se va stabili din oficiu, pentru fiecare clădire, pe baza estimării unui număr de 7 persoane„.

Cam asta e esenţa abuzului. Având în vedere că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, familia medie în România are puţin sub 3 membri, e inexplicabil de ce consilierii locali din Piteşti au votat ca taxa de salubrizare să fie percepută pentru 7 persoane.

Exact asta a păţit şi dl Badiu: pentru o garsonieră nelocuită pe care o deţine, pentru că nu a depus la timp declaraţia fiscală respectivă, a trebuit să plătească taxa de salubrizare pentru 7 persoane.

De ce nu pentru 5? Sau 6? Sau 10? Sau 20? Nimeni dintre decidenţii Piteştiului n-a putut să-i răspundă, argumentat.

Revenind la acţiunea judecătorească declanşată de Nicolae Badiu, la finele lunii martie 2021, dumnealui a cerut în instanţă anularea acestei prevederi arbitrare.

Iar după ce Tribunalul Argeş nu i-a dat câştig de cauză, Curtea de Apel Piteşti a întors sentinţa şi a decis că dl Badiu are dreptate. Cităm din sentinţa promulgată în 25 ianuarie anul acesta:

Actul normativ desfiinţat de sentinţa definitivă a Curţii de Apel Piteşti

Admite recursul (declarat de Nicolae Badiu – n.n.). Casează sentinţa în parte şi, rejudecând, admite acţiunea şi anulează art. 6 al. 1 din Anexa la H.C.L. nr. 147/29.04.2020, astfel cum a fost modificat prin art. I, pct. 2 din H.C.L. 197/25.06.2020.

Menţine în rest sentinţa. Obligă intimatul (Consiliul Local Piteşti – n.n.) la plata către recurent (Nicolae Badiu – n.n.) a cheltuielilor de judecată în cuantum de 200 lei. Dispune publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al Judeţului Argeş. Definitivă”.

Municipalitatea din Piteşti e bună de plată

Din informaţiile pe care le deţinem – neoficiale – peste 10.000 de piteşteni sunt în situaţia în care, nedepunând la timp declaraţiile privind plata taxei de salubrizare pentru anii 2021 şi 2022, a trebuit să plătească taxa respectivă (în cuantum de 11 lei de persoană, lunar) pentru 7 persoane. Deşi cazurile de familii compuse din 7 membri sunt foarte rare, şi la Piteşti, şi oriunde în ţară.

Dacă aceşti oameni îşi vor cere banii plătiţi ilegal, uzând de sentinţa obţinută de Nicolae Badiu, municipalitatea din Piteşti va trebui să returneze sume mari de bani.

La un calcul sumar, aproximativ, ţinând cont de faptul că taxa de salubrizare a fost introdusă la 1 noiembrie 2020, piteştenilor va trebui să li se returneze peste 11 milioane de lei (undeva între 2 şi 2,2 milioane de euro).

Bani pe care, foarte probabil, în bună tradiţie autohtonă, nu-i vor plăti cei care au votat o hotărâre de Consiliu Local abuzivă, ci tot contribuabilul de rând.

În imaginea de sus, Nicolae Badiu, în stânga, la lansarea uneia dintre volumele sale, acordând autografe.

surse foto: arhivă ArgesulOnline.ro, Consiliul Local Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Dacia Mioveni joacă barajul pentru mențimerea în Liga Florilor

În acest weekend, în Sala Sportului Mioveni, se va...

Călineşti: A intrat cu maşina în şanţ

Pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină în localitatea...

Împreună, de Ziua Copilului

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, jandarmi și pompieri), în...

Joi 1 iunie, Scufița Roșie la Grădina de Vară

Joi, 1 Iunie, sărbătorim copilăria în stilul care ne...

Jurnalistul Denis Grigorescu: La FC Argeș să vină în control Curtea de Conturi

Dinamo-FC Arges 6-1… Echipa din Pitesti e o rusine...

Dinamo – FC Argeș, set 6-1

În această seară, FC Argeș a fost dărâmată de...