Şcoala poate începe, dar autorităţile locale trebuie să-şi asume descentralizarea şi autonomia decizională locală

Date:

Share post:

Începerea anului şcolar 2020-2021, în judeţul Argeş, a născut foarte multe controverse.

Multă lume a interpretat largheţea cu care Guvernul a lăsat la alegerea autorităţilor locale maniera în care să înceapă cursurile (pe viu, online sau mixt) drept lipsă de asumare a răspunderii.

Lucrurile sunt, însă, mai nuanţate. O asumare a răspunderii e necesară nu doar la nivel guvernamental, ci şi la cel al autorităţilor locale. Că tot se vorbeşte până la saturaţie, în ultimul deceniu, de descentralizare şi autonomie locală.

Iată ce crede despre acest subiect un specialist în educaţie, fostul prefect de Argeş Emanuel Soare. Intertitlurile ne aparţin.

Autorităţile locale nu sunt capabile să-şi asume mai nimic

“Școala va putea începe în Argeș. Dar nu cu clasele supraaglomerate- trebuie să combinăm mersul la clasă cu învățarea online. Legea le permite autorităților locale și județene să vină cu măsuri concrete de sprijin, care să se aplice diferențiat la nivelul județului și localităților.

Eu cred că în mediul rural putem începe școala în condiții normale, pentru că nu sunt clase aglomerate și se pot respecta măsurile sanitare.

La oraș, în schimb, trebuie să adoptăm un scenariu hibrid, pe care îl va stabili fiecare localitate și fiecare director de școală. Se poate merge prin rotație la clasă.

Atrag atenția că, la acest moment, autoritățile locale și județene nu sunt pregătite pentru descentralizarea măsurilor. Revin asupra atitudinii pe care, din păcate, o văd la nivelul județului: există o reticență a autorităților locale de a sprijini măsurile guvernamentale.

Reacția lor este de a ataca Guvernul, care a spus că trebuie dată o autonomie autorităților locale, pentru a implementa soluții.

Autoritățile locale se opun acestor măsuri de descentralizare pentru că nu sunt capabile să asigure dreptul la educație al tuturor copiilor, egalitatea de șanse, dar și dreptul la sănătate.

Putem intra în colaps sanitar

Dacă nu gestionăm bine începerea anului școlar, riscăm să creăm niște focare COVID-19, care se vor suprapune cu cele de gripă sezonieră, în perioada de toamnă-iarnă. Și putem intra într-un colaps, să nu ne mai revenim.

Dacă începem școala, trebuie s-o începem pentru toți copiii: de la elevul care merge 5 km pe jos ca să ajungă la școală, până la elevul care nu poate intra într-o clasă acum, pentru că este supraaglomerată.

Eu sunt specialist în educație, pot să vin cu soluții de la nivelul Consiliului Județean. Vom veni cu propuneri concrete, dinspre Inspectoratul Școlar Județean, care are o nouă conducere și înțelege viziunea Guvernului.

Fiecare clasă, conectată la internet

Pentru că anul școlar începe înainte de încheierea campaniei electorale, nu putem decât să sperăm că aceste soluții vor fi puse în practică.

Fiecare sală de clasă din Argeș trebuie să fie conectată la internet, iar toată activitatea didactică trebuie filmată și transmisă pe internet, pentru ca elevii de acasă să aibă acces.

Putem face lucrul acesta dacă educația este o prioritate pentru noi și dacă ne dăm tot interesul. Dacă dăm vina pe Guvern, ne învârtim într-un cerc al trecutului , întreținut de oameni care conduc autoritățile locale, incapabili să găsească soluții”, a declarat Emanuel Soare, fostul prefect al judeţului Argeş.

De notat că dl Soare e de meserie cadru didactic universitar, conferenţiar la Universitatea din Piteşti şi doctor în Ştiinţele Educaţiei.

Tocmai de aceea publicăm aici opiniile dumnealui despre începutul şcolii în vremuri de pandemie, pentru că, atunci când e vorba despre Educaţie şi Şcoală, e printre foarte puţinii politicieni locali care vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză.

Nota redacţiei – Acest text nu este unul publicitar, în sensul că nu a fost nici comandat şi nici plătit de candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş, Emanuel Soare. L-am publicat pentru că am considerat că despre Educaţie, ex-prefectul Soare are deplină autoritate morală şi profesională să vorbească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Primarul comunei argeșene Buzoești, fără permis de conducere după ce a fost prins băut la volan

Ion Tănase, primarul comunei Buzoești, a fost depistat conducând...