Acum trei zile, la Piteşti, la sediul fostei închisori comuniste de pe strada Negru Vodă-30 a început tradiţionala manifestare denumită Şcoala de vară „Fenomenul Piteşti”.

Ea este dedicată, după cum se ştie, evocării memoriei victimelor represiunii comuniste de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Represiune în angrenajul căreia închisoarea din Piteşti, alături de cele din Aiud (judeţul Alba), Gherla (judeţul Cluj) şi Sighet (judeţul Maramureş), şi-a câştigat un sinistru renume.

Ajunsă la a VIII-a ediţie, Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti” a inclus, printre altele, o sesiune de prezentare, în care dl Alin Mureşan le-a evocat participanţilor etapele aşa-numitului „fenomen Pitești” și cu câteva dintre ororile care s-au petrecut în închisorile comuniste între 1949 și 1951.

Dna Maria Axinte le-a prezentat apoi tinerilor „Memorialul Închisoarea Pitești” și rolul pe care îl joacă Editura Manuscris în sprijinirea sa.

A avut loc şi o slujbă de pomenire a sufletelor martirilor anticomunişti care au pătimit la Piteşti şi au fost prezentate documentarul „Demascarea” (proiectat chiar pe zidurile închisorii), respectiv piesa de teatru „Pe ei!”, un spectacol-experiment bazat pe mărturii ale foştilor deţinuţi politici de la Piteşti, regizat de Ionuţ Caras.

Manifestările Şcolii de Vară se vor încheia poimâine, 20 septembrie.

sursa foto: Facebook/Memorialul Închisoarea Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here