Nu mai este mult până la începerea anului şcolar şi lucrurile încep uşor-uşor să se mişte. Cu un Minister al Educaţiei Naţionale care nu are un conducător „plin”,  deciziile bune vin. Cel puţin, aşa prevede un proiect de Ordin, în care s-ar schimba câteva reguli legate de Evaluarea Naţională şi Bacalaureat şi care, a primit deja avizul partenerilor din Comisia de Dialog Social.

Conform Ordinului, lucrările de la Bacalaureat vor fi evaluate în judeţele din care provin, iar elevii care nu au reuşit să obţină o notă peste 5 la Evaluarea Naţională nu vor putea intra în repartizarea computerizată, ei putând să-şi continue studiile mai departe în învăţământul profesional sau în şcolile duale.

Cu toate că părinţii şi elevii sunt revoltaţi de măsurile pe care Ministerul le propune pentru absolvenţii clasei a VIII-a, ei fiind de părere că sunt „abuzive”, ele ar putea da roade, fiind chiar bine-venite.

Astfel, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat ar fi mult mai mare, iar competiţia la liceu mult mai strânsă, elevii fiind mult mai motivaţi pentru a prinde un „loc” la liceu.

Nimeni nu se gândeşte că, pentru un profesor de liceu, este foarte greu, poate imposibil să ridice un elev cu media 3 de exemplu la Evaluarea Naţională, la media 6, pentru a putea promova examenul maturităţii.

Cu ce se aleg elevii care au obţinut medii mici, dacă termină un liceu şi nu promovează Bacalaureatul? Pentru că, au fost cazuri când 2 sau 1 a fost ultima medie de intrare la liceu. Ceea ce e revoltător! Şcolile profesionale le pot oferi tinerilor o meserie şi un loc de muncă sigur.

În judeţul Argeş de exemplu, s-a cerut înfiinţarea a peste 30 de clase pentru învăţământul profesional, Inspectoratul Judeţean Argeş încercând astfel să mai „echilibreze” balanţa între liceele cu profil tehnic şi cele cu profil teoretic.

De asemenea, cererea angajatorilor pentru meserii văzute de elevi şi părinţi ca fiind „de jos”, este din ce în ce mai mare: frizeri, bucătari, mecanici auto de exemplu,  sunt din ce în ce mai căutate şi mai bine plătite, marile fabrici încheind contracte cu liceele, prin care le oferă tinerilor un loc de muncă după absolvirea şcolii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here