Am scris şi noi, alături de multe alte mijloace mass-media din ţară, de epilogul scandalului de aşa-zis „rasism” din actuala ediţie a UEFA Champions League, din decembrie anul trecut, când echipele Paris Saint-Germain şi Başakşehir Istanbul au ieşit de pe teren, acuzând brigada românească de arbitrii (în speţă, pe rezerva Sebastian Colţescu) că l-ar fi jignit pe un oficial de culoare al echipei turce, camerunezul Pierre Webo.

După cum cei mai mulţi dintre cititori ştiu, forul suprem al fotbalului european a decis că arbitrii români nu se fac vinovaţi de niciun rasism.

Decizia UEFA, care îi exonerează de răspundere pe arbitrii români, nu este, însă, completă, fără consecinţe.

Jucătorii a două echipe de fotbal au refuzat să continue jocul. Deopotrivă jucători şi oficiali, şi de la echipa franceză, şi de la cea turcă, au boicotat competiţia.

Singurul care a avut o atitudine lucidă şi le-a cerut jucătorilor săi să continue meciul a fost antrenorul german (de atunci) al celor de la PSG, Thomas Tuchel.

În zadar, însă. Turcii au fost primii care au părsit terenul, urmaţi apoi de francezi, la îndemnul vedetei Mbappe.

A fost pentru prima dată în istoria Ligii Campionilor la fotbal când jucătorii şi oficialii unor echipe şi-au permis să-şi facă singuri dreptate, sfidând brigada de arbitri.

Sfidare care, a confirmat UEFA, a fost fără niciun motiv temeinic, ci bazată doar pe urechea hipergingaşă a dlui Pierre Webo (foto), antrenorul secund al turcilor.

Prin urmare, decizia UEFA, de a-i declara nevinovaţi de acuzaţiile de rasism pe arbitrii români, trebuie obligatoriu urmată de nişte sancţiuni disciplinare la adresa jucătorilor şi oficialilor care au boicotat derularea meciului.

În mod normal, trebuia dat meci pierdut cu 3-0 ambelor formaţii, eventual excluse ambele, o perioadă, din cupele europene. Iar jucătorii care n-au mai vrut să joace, suspendaţi drastic, să le treacă cheful de a-şi mai face singuri dreptate pe teren şi de a judeca ei înşişi cine e rasist şi cine nu.

Ce-ar fi fost, oare, dacă o echipă românească ar fi procedat ca PSG şi Başakşehir? Ar fi plouat cu suspendări, excluderi din competiţiile europene etc.

Aşa ar trebui să se întâmple şi în acest caz. Altminteri, orice jucător de culoare, frustrat că nu s-a născut şi el alb, va ieşi de pe teren când îl va tăia capul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here