Satul Valea Brazilor, din comuna Băiculeşti, judeţul Argeş, traversează de mai multă vreme o perioadă dificilă, din cauza lipsei acute de apă potabilă.

Foarte probabil, e şi cazul altor mici aşezări rurale din judeţ, însă, situaţia de la Valea Brazilor e şi mai gravă decât altele, dar şi mai cunoscută, datorită eforturilor activistei civice Simona Niculescu, domiciliată acolo.

Dna Niculescu a obligat, prin Justiţie, autorităţile locale să construiască reţea de apă curentă în sat, considerându-se, pe bună dreptate, că apa curentă e un atribut sine qua non al unui trai civilizat.

Primăria şi Consiliul Local al comunei Băiculeşti n-au mişcat, însă, un deget pentru a se conforma hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile. Ba da, scuze, ceva au mişcat: nişte hârtii. Însă, atât şi nimic mai mult.

Vara trecută, situaţia s-a acutizat, astfel că dna Niculescu a cerut, în numele consătenilor săi (între care se numără, printre alţii, mama senatoarei PNL Alina Gorghiu), să li se asigure necesarul de apă; eventual, prin transportul apei în sat cu autocisterna.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis, însă, în septembrie anul trecut, că lipsa apei în sat nu e o situaţie de urgenţă şi că sătenii pot foarte bine să se descurce fără apă.

Altfel, spus, Prefectura Argeş s-a spălat pe mâini, pentru că în clădirea instituţiei curge apă la robinet; e un pic mai bine ca la Băiculeşti.

Acum, în contextul pandemiei de coronavirus, lucrurile au devenit şi mai grave. „Spălaţi-vă des pe mâini”, ni se repetă obsesiv, de zeci de ori pe zi.

Bieţii săteni din Valea Brazilor probabil că s-ar conforma şi ei şi s-ar spăla des pe mâini. Dar cu ce să se spele, dacă fântânile din sat au secat, iar autorităţile judeţene au refuzat constant să le furnizeze apă?

De data aceasta, a fost sesizat şi noul prefect de Argeş, dl Emanuel Soare (cel care tărăgănase rezolvarea situaţiei fusese vechiul prefect, Emilian Dragnea), dar tărăşenia a ajuns şi la urechile prim-ministrului Ludovic Orban.

În contextul pandemic de azi, ceea ce întâmplă la Valea Brazilor, comuna Băiculeşti, poate fi încadrat la zădărnicirea combaterii bolilor, nu?

Dacă actualul prefect de Argeş va fi mai receptiv faţă de situaţia descrisă aici o să aflăm în circa 24-48 de ore.

Imaginea este cu titlu de exemplificare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here