Ziua de 18 septembrie a fiecărui an ne dă plăcutul prilej să scriem câteva rânduri despre sărbătoritul zilei, Nicolae Badiu, un literat polivalent (scriitor, eseist, jurnalist, constructor de ziare, realizator de emisiuni TV… ne oprim aici cu înşiruirea, deşi nu e deloc completă) care a lăsat urme adânci în presa din Argeş şi nu doar din Argeş.

„Ce tot aveţi de-l lăudaţi atâta pe Badiu?”, am fost întrebaţi, nu o dată. Păi, în primul rând, îl lăudăm pentru scriitura sa. Care nouă ne place, de cele mai multe ori. Care, şi atunci când nu (ne) place, te incită, te face să-ţi pui întrebări, te îndeamnă la meditaţie, la introspecţie. Care, finalmente, nu lasă pe nimeni fără reacţie. Frazele dlui Badiu nu lasă pe nimeni indiferent. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă, cum se spune, să ai condei.

Sunt mulţi, inclusiv în presă, care au orice altceva numai nu condei. Aceştia sunt cei care, de regulă, aruncă cu pietre în Nicolae Badiu. Cum ştim cu toţii, însă, cu pietre se aruncă doar în pomul care are roade. Iar „copacul” Nicolae Badiu nu se opreşte din rodit. Nici semne nu dă că s-ar opri prea curând.

Îi dorim, de ziua domniei-sale, nici să nu se oprească, ci să meargă peren înainte, pentru că pietrele cad toate la pământ, invariabil, dar roadele scrisului rămân, undeva, deasupra.

În ultimă instanţă, pentru orice ziarist şi/sau scriitor, publicul e judecătorul suprem. El validează şi decide ce e grâu şi ce e neghină. Iar Măria Sa Publicul cititor a decis, demult, că locul lui Nicolae Badiu e undeva în primele rânduri ale gazetăriei argeşene. Cu sau fără voia unora din presa argeşeană, cu sau fără aprobarea unor dudui de la Direcţia de Comunicare de la Dacia, cu sau fără voia a diverşi aruncători profesionişti de pietre.

Pentru noi, Nicolae Badiu e un gazetar de la care eu şi mai tinerii mei colegi mei de la acest site am avut şi avem ce învăţa şi pe care-l preţuim ca atare. Restul e bârfă.

La mulţi ani fericiţi şi rodnici toţi!

sursa foto: Facebook/Nicolae Badiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here