„Recent, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că doresc normalitatea, alegând un președinte onest, integru și pro european (Maia Sandu – n.r.)”, ne-a transmis, printr-un comunicat de presă, un ONG din Republica Moldova (Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor IDEP) condus de activistul civic Iurie Calestru.
„Totodată, şapte eurodeputați, şase români plus un slovac (Vincze Loránt, Dan-Ştefan Motreanu, Maria Grapini, Gheorghe Falcă, Ivan Štefanec-Slovacia, Tudor Ciuhodaru şi Cristian Terheş), au adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, pentru susținerea programului ECIPES (de care va beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% din primării și 2.000 tineri).
Sunt 40 milioane de euro ratate acum 5 luni (din cauza guvernării proruse, atieuropene Chicu-Dodon, de la Chişinău- n.r.), care chiar dacă nu ar mai fi posibil să fie readuse în Moldova, cu certitudine că vor servi drept motiv important, pentru alocarea de către Comisia Europeană și demararea rapidă a programului ECIPES fără implicarea actorilor intermediari.
Credem cu tărie că cetățenii, primarii și tinerii din Republica Moldova, merită programul ECIPES, care prevede grantare directă prin platforma online direct de la Comisia Europeană, exact cum există programe de contact direct cu Comisia Europeană pentru autoritățile centrale, societatea civilă și antreprenori (prin Instituții Financiare).
Prin programul ECIPES, propus spre implementare în Republica Moldova, se dorește ca cetățenii să primească subsidii pentru renovarea echipamentelor electrocasnice eficiente energetic, prin utilizarea unei platforme online.
Printre argumentele în favoarea acestor demersuri ar fi faptul, că renovarea echipamentelor eco-energetice va reduce factura la energia electrică cu 150 euro anual. De asemenea, utilizarea echipamentelor electrocasnice noi (și utilizarea celor vechi) sau renovate, va permite implementarea practicilor Economiei Circulare și a Pactului Ecologic European, va stimula consumul și va contribui la crearea locurilor de muncă. Programul EPICES se realizează pe o platformă online, contribuind la elementele tranziției digitale și ecologice promovate individual.
Poate Comisia să implementeze programul, alocând fonduri în mod direct, utilizând programul, în interesul cetățenilor Republicii Moldova?”, se mai arată în comunicatul celor de la IDEP Moldova.
De fapt, esenţa problemei reclamate de ONG-ul de la Chişinău e că banii europeni, dacă ajung sub controlul statului, sunt deturnaţi, furaţi şi nu ajung la oameni. Când asta se va schimba, va fi mai bine pentru simplii cetăţeni ai Moldovei.
sursa foto: Facebook/Iurie Calestru