Circulaţia rutieră pe lotul 3 Slatina-Coloneşti din drumul expres (DEx12) Craiova-Piteşti se va deschide sâmbătă, au anunţat oficialii CNAIR.
Anunţul a fost făcut după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, tocmai au vizitat zona.
„Îi felicit pe constructori, cred că este extrem de important să spunem acest lucru că sunt totuşi şase luni înainte de termen. Asta merită menţionat. Iată că devine o obişnuinţă acest lucru…
…Legat de acest drum expres, pe lotul 4 (Coloneşti-Piteşti – n.r.), următorul, stadiul este undeva peste 40%. Ca termen, şi lotul 1 (Craiova-Balş – n.r.) şi lotul 4 vor trebui să fie finalizate şi date în circulaţie, până la sfârşitul anului viitor.
Asta va însemna că pe toată distanţa de la Craiova la Piteşti se va putea circula pe drum expres”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, citat de Reporter24.
Lotul Slatina-Coloneşti (aproape 32 km) a fost construit de firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Finanţarea întregului drum expres Craiova-Piteşti e asigurată din bani europeni.
Situaţia pe celelalte loturi ale drumului expres Craiova-Piteşti
Pe lotul 1 Craiova-Balş lucrează asocierea dintre firmele Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider de asociere), Strade Bauunternehmung SRL şi Visio Construction Works SRL.
Pe acest lot câştigaseră licitaţia italienii de la Tirrena Scavi, în 2019. După trei ani de zile, stadiul lucrărilor era undeva la jumătate, în loc să fie gata. Aşa că italienilor le-a fost reziliat contractul. Termenul actual de finalizare a lucrărilor este decembrie 2024.
Potrivit ministrului Grindeanu, stadiul lucrărilor este de aproximativ 60%.
Pe lotul 2 Balş-Slatina au lucrat tot firmele lui Dorinel Umbrărescu. Drumul a fost dat în folosinţă în vara anului trecut, înainte de termenul contractual.
Pe lotul 4 Coloneşti-Piteşti lucrează tot firmele lui Dorinel Umbrărescu. Deşi în vara acestui an fuseseră înregistrate nişte întârziere, ele par să fi fost deja recuperate în mare parte.
„Este drept, au fost (și mai sunt) blocaje birocratice independente de constructor, cum ar fi exproprierile suplimentare și aprobarea soluțiilor finale în nodul A1 Oarja și la Albota, dar și veșnicele păduri care trebuie scoase din circuitul forestier”, semnala asociaţia Pro Infrastructură. Stadiul lucrărilor: circa 40%.
Termenul de finalizare a lucrărilor este 15 noiembrie 2024. Cu un ritm bun de lucru, acesta poate fi respectat.













sursa foto: Reporter24