Azi am primit la redacţie un comunicat de presă din partea Salvamont Argeş. Documentul conţine mai multe sfaturi, extrem de utile, despre comportamentul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl aibă pe munte.

Vă invităm că lecturaţi documentul şi să ţineţi cont de ceea ce ne sfătuiesc salvamontiştii.

„Pentru că, în ultima vreme, Salvamont Argeș s-a confruntat cu o multitudine de situații în care a fost solicitat sprijinul prin numerele de urgență 112 sau 0salvamont, revenim cu un set de sfaturi care trebuie luate în seamă, înainte de a planifica o excursie în zona montană argeșeană:

– Informați-vă asupra parcursului traseului pe care intenționați să îl parcurgeți, luând în seamă: lungimea traseului, diferenețele de nivel întâmpinate de-a lungul traseului, nivelul de echipare necesar;

  • Folosiți întotdeauna o hartă, fiecare dintre dumneavoastră, pentru că este plăcut să vezi periodic, cât ai parcurs din traseu, cât mai ai de mers, iar acest lucru va duce la evitarea cu desăvârșire a rătăcirilor sau a deciziilor hazardate, cu trasee care vă depășesc puterile;

– Dacă sunteți începători, nu plecați fără un lider de grup, care a mai făcut traseul și care înțelege starea fizică a fiecărui participant, deoarece în această vară s-au întâlnit numeroase cazuri cu turisti epuizați, în grupuri unde nivelul condiției fizice varia foarte mult, fără însă a se ține cont de acest lucru;

– Lanterna nu trebuie să lipsească din niciun rucsac, doar în nopțile din ultima perioadă având situații cu persoane care nu au ținut cont de acest lucru și au solicitat ajutorul salvatorilor montani târziu în noapte, în condițiile în care în luna septembrie se întunecă deja cu aproape trei ore mai devreme față de luna iunie;

– Nu neglijați niciodată echipamentul – bocancii pe munte sunt esențiali, chiar dacă e vară și pare cald;

– Pentru persoanele care urcă însoțite de copii mici pe munte, este imperios necesar să conștientizeze că muntele este un mediu ostil, în care copilul trebuie protejat cu echipament de calitate, trebuie asigurat cu o semicoardă de 6-10 metri în pasajele dificile (dacă acestea există pe traseu), iar copiii mici, de până la patru ani, trebuie obligatoriu purtați în rucsaci-cadru special concepuți pentru transportul copiilor, care se găsesc în comerț;

– Ținând cont de lipsa acoperirii GSM în zona montană, aveți grijă să păstrați bateria telefonului încărcată pentru eventuale apeluri de ajutor, știut fiind faptul că un telefon fără semnal GSM consumă energie încercând să găsească o celulă GSM la care să se conecteze;

– Dacă aveți nelămuriri asupra traseului de parcurs, sunați la numărul 0salvamont, unde veți fi redirecționați către șeful formației din zona în care urmează să mergeți, acesta fiind cel mai în măsură să vă dea informațiile necesare;

– Ascultați întotdeauna recomăndările patrulelor Salvamont!

Sfaturi cu privire la comportamentul față de animalele din zona montană:

Pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comună sau Vipera Berus) se recomandă portul bocancilor de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.

Totodată, portul bocancilor vă va feri și de entorse ale gleznei sau ale genunchilor sau de răniri ale degetelor de la picioare, prin lovirea de pietre.

Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor! În permanenţă trebuie efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi.

Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră.

Trebuie demontate miturile cu vipere care sar câțiva metri sau care se cațără în copaci, muşcând de sus sau aruncându-se în spatele turiștilor.

Vipera se deplasează doar pe sol, raza reflexului de apărare al viperei nu sare de 10-15 cm!  

În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm distanţă, care după o oră prezintă umflaturi si tumefieri), anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate, care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.

Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp, şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventivă a unor antihistaminice întârzie acţiunea veninului.

Trebuie precizat ca decesul se produce la  minimum 6-8 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli întotdeauna, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel.

Omul nu este o pradă pentru urs, dar dacă primeşte mâncare în mod constant va considera normal să primească în permanenţă, ceea ce-l va face să devină agresiv, în niciun caz prietenos, asa cum s-ar crede.

În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului si prin alegerea unui parcurs de evitare, însă fără a i se întoarce spatele.

În niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare o viteză de circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare i se va activa şi atunci vă va ataca.

Atunci când campaţi sau parcurgeţi trasee turistice, făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poata evita. Atentie, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita!

Respectarea regulilor de mai sus vă va feri de surprize neplăcute! Pentru informaţii suplimentare despre comportamentul în zona montană, accesaţi www.salvamontarges.ro si www.salvamontromania.ro”.

Directorul Salvamont Argeş,

Ion  Sănduloiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here