Având în vedere ninsoarea din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou de zăpadă pulverulentă, de 70-80 cm, strat instabil și fără aderență la stratul vechi înghețat, recomandăm iubitorilor de drumeții montane să evite deplasările la altitudini peste 1.800 m și să rămână în zona cabanelor.

Recomandarea de mai sus vine din partea Salvamont Argeş, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Conform Buletinului Nivometeorologic emis de ANM-CMR Transilvania Sud, alerta de avalanşă pentru muntii Făgăraş este de gradul 5-RISC FOARTE MARE la altitudini peste 1.800 m și gradul 4-RISC MARE la altitudini sub 1.800 m.

La altitudini mai mari de 1.800 m, ca urmare a vântului puternic din ultimele zile pe toți versanții s-au format plăci de vânt și cornișe iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce depășesc câțiva metri.

Atragem atenția că chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.

La altitudini mai mici de 1.800 m stratul de zăpadă proaspăt căzută este de 40-50 cm, pe văi și în locurile adăpostite s-au creat depozite însemnate de zăpadă, peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe provocate atât de turiști cât și de schiori. 

Facem apel la toți cei care vor să practice schiul off-piste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1800 m deoarece există riscul producerii de avalanșe. 

În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT-0725826668. 

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă îndemnăm la responsabilitate în desfășurarea activităților montane!”

Salvamont Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here