Copleşiţi de grijile şi frământările provocate de pandemia de coronavirus, puţini dintre noi mai dau atenţie sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te române!”

Ziua Imnului Naţional e sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost intonat pentru prima dată, într-un cadru festiv, în parcul Zăvoi din Râmnicu-Vâlcea.

Versurile imnului aparţin lui Andrei Mureşanu, în timp ce autorul muzicii nu e cunoscut cu exactitate. Se vehiculează şi numele poetului Mureşanu, dar şi cele ale lui Anton Pann, Gheorghe Ucenescu (discipol de-al lui Anton Pann) şi altele câteva.

Poetul şi teologul greco-catolic Andrei Mureşanu, poetul care ne-a dat Imn Naţional, la 1848

Cert e doar că partitura muzicală, aşa cum o cunoaştem azi, aparţine lui D.G. Kiriac.

“Sărbătoarea de astăzi este un bun prilej de a rememora faptele glorioase ale înaintașilor noștri, dar și pentru a ne gândi cu speranță la viitor. Spiritul de sacrificiu, abnegația și patriotismul sunt calități care au stat la baza devenirii noastre ca națiune modernă și democratică.

În contextul actual, este nevoie să fim mândri de valorile naționale și să dăm dovadă de calitățile care le-au permis înaintașilor noștri să realizeze un stat modern. Intonând astăzi, împreună, Imnul Naţional ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul. La mulți ani, români, la mulți ani, România!”, este mesajul transmis de prefectul de Argeş Emanuel Soare.

sursa foto: Mircea Popescu (Râmnicu-Vâlcea), BCU Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here