Să nu uităm: 61 de ani de la uciderea partizanilor anticomunişti din grupul Haiducii Muscelului

Date:

Share post:

În urmă cu 61 de ani, în noaptea de 18 spre 19 iulie, la închisoarea din Jilava, s-a încheiat epopeea rezistenţei anticomuniste din Munţii Muscelului, rezistenţă condusă de fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Cei doi, împreună cu alţi 14 tovarăşi de crez, au fost executaţi, condamnaţi la moarte fiind de o instanţă a Tribunalului Militar al Regiunii Bucureşti.

Grupul condus de cei doi fraţi musceleni a rezistat în munţi din 1949 şi până în ziua de 20 mai 1958, atunci când fraţii Arnăuţoiu au fost capturaţi de trupele de Securitate, ca urmare a trădării unui fost coleg de şcoală al lui Toma Arnăuţoiu, Grigore Poenăreanu.

În nicio altă ţară în care sovieticii au instaurat regimuri-marionetă, comuniste, nu a existat o mişcare de rezistenţă atât de îndelungată ca aceea a Haiducilor Muscelului.

Lista eroilor anticomunişti musceleni executaţi la Jilava, în 1959: Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu, Nicolae Andreescu, Nicolae Băşoiu, Ion Constantinescu, Ion Drăgoi, Titus Jubleanu, Benone Milea, Ion Mica, Ioan Moldoveanu, Nicolae Niţu, Constantin Popescu, Ioan Sîndoiu, Nicolae Ticu şi Gheorghe Tomeci.

În decembrie 2018, întru aducere aminte, la doi paşi de Căminul Cultural din Nucşoara, sat-epicentru al rezistenţei anticomuniste româneşti, a fost dezvelită o cruce brâncovenească de calcar, amplasată pe un teren care a aparţinut familiei Arnăuţoiu.

În imagine, un panou dedicat memoriei Haiducilor Muscelului, la Memorialul Sighet.

sursa foto: Memorialul Sighet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular