S-a stins una dintre ultimele legende ale filmului românesc: Ion Dichiseanu

Date:

Share post:

De azi încolo, cinematografia românească (dar şi teatrul, în egală măsură) este cu mult mai săracă, prin trecerea la cele veşnice a celui ce a fost actorul de geniu Ion Dichiseanu.

A murit azi după-amiază, într-un salon al Spitalului Floreasca din Bucureşti, la vârsta de 87 de ani. Fusese internat acolo pentru o pneumonie.

S-a născut la Adjud, în judeţul Vrancea, apoi a venit la studii la Bucureşti, unde fusese admis la Institutul Politehnic. A lăsat, însă, inspirat, ingineria în favoarea actoriei, abandonând Politehnica şi izbutind să fie admis din prima încercare la fostul Institut de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), pe care l-a absolvit în 1959.

După o scurtă perioadă la Teatrul din Botoşani, unde fusese repartizat la terminarea IATC, a ajuns la Teatrul Nottara din Capitală, unde a cunoscut deplina consacrare. Paralel cu teatrul, a început să joace şi în filme, încă din 1960, adunând, cu anii, o filmografie foarte bogată.

A şi cântat, a scris şi versuri, şi proză… pe scurt, un artist complet. Chiar un pic mai mult.

Amintim doar câteva dintre filmele în care a interpretat roluri rămase şi azi ca momente de referinţă ale cinematografiei româneşti: Toate pânzele sus, Acţiunea Autobuzul, Burebista, Castelul condamnaţilor, Cantemir, Ultima frontieră a morţii, Pentru patrie şi multe, multe altele.

A primit, în carieră nenumărate premii: Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis (în anul 1979), în 2002 a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Pentru aceleaşi merite, acum doi ani, actualul preşedinte, Klaus Iohannis, l-a decorat cu acelaşi ordin, dar în grad de Ofiţer.

A fost activ până în ultimele clipe de viaţă, participând la filmări inclusiv în anul în curs. Se poate spune că, după ce a urcat prima dată pe scenă, în anul 1956, n-a mai coborât de acolo până la moarte.

Rămas bun, maestre!

Vizite0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...

Cauza tragediei de ieri de la Drăganu: o depăşire care n-ar fi trebuit făcută

Tragedia rutieră de ieri, de la Drăganu, despre care...

Capitala magiunului românesc se modernizează cu bani europeni

Orașul Topoloveni, din judeţul Argeş, până recent un târg...

OZN, secretele militare și chestiuni care nu mai sunt pentru nimeni un secret

În cartea sa ”Am vânat OZN-uri și extratereștrii”,  gen....

Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Cei aproape 10 ani de când Ministerul Transporturilor şi...