La doar trei ani distanţă de când muzica populară românească l-a pierdut pe irepetabilul Dumitru Fărcaş, un alt poet al taragotului a părăsit azi scena vieţii: Luca Novac.

Se născuse acum aproape 80 de ani, în satul Var, comuna Obreja, judeţul Caraş-Severin, într-o familie modestă, dar în care fiecare cânta la câte un instrument.

Micul Luca a început cu fluierul, a încercat mai apoi multe alte instrumente de suflat, oprindu-se, în jurul vârstei de 19 ani, la taragot, instrument pe care nu l-a mai părăsit până la moarte.

Şi-a început cariera la o orchestră din Caransebeş, apoi la ansamblul „Banatul” din Timişoara şi a câştigat o mulţime de premii şi distincţii la festivaluri şi concursuri din ţară şi din străinătate.

A devenit, cu timpul, unul dintre simbolurile muzicii populare bănăţene şi româneşti, în general.

Preşedintele Ion Iliescu l-a distins, acum 17 ani, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Unul dintre ultimele omagii aduse lui Luca Novac, în timpul vieţii: acum câţiva ani, marele violonist olandez Andre Rieu i-a inclus o melodie (un brâu din satul cărăşean Dalci) în repertoriul mai multor concerte de-ale sale.

Cântecul respectiv poate fi ascultat mai jos, în interpretarea regretatului Luca Novac, de la început până la minutul 1:55.

Accesând link-ul de mai jos, de la minutul 4:40 încolo, puteţi asculta aceeaşi melodie, culeasă şi interpretată în premieră de Luca Novac, cântată de vestitul violonist olandez Andre Rieu, într-un concert susţinut acum şase ani, la Maastricht, împreună cu naistul Gheorghe Zamfir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here