Ieri a fost o zi de o tristeţe aparte nu doar pentru sportul românesc, care l-a pierdut pe marele campion Ivan Patzaichin, dar şi pentru cultura românească, prin decesul marelui actor şi regizor Ion Caramitru. Acesta a murit la vârsta de 79 de ani, pare-se, din cauza unor afecţiuni de natură hematologică.

Fiu al unor aromâni (originari din munţii Pindului, aproape de frontiera greco-albaneză), Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, în 1964. Din 1963 încoace, încă de pe vremea când era student, a apărut în primele sale piese de teatru. În peste o jumătate de secol de activitate, a interpretat o sumedenie de roluri rămase referinţe nu doar în teatrul românesc, dar şi în cinematografie.

A fost şi regizor, a fost şi om politic, opozant al acaparării puterii de către FSN, imediat după 1990, a fost chiar ministru al Culturii în perioada 1996-2000, în guvernele Ciorbea, Vasile şi Isărescu.

Printre rolurile care l-au făcut celebru sau i-au întărit celebritatea: profesorul poreclit Socrate din seria Liceenii, Ştefan Luchian din filmul omonim, maiorul Werner von Richter din Stejar, extremă urgenţă, profesorul Meteş din Iarba verde acasă şi multe, multe altele.

A fost distins cu o mulţime de decoraţii înalte, ale statului român, ale Casei Regale a României, ale Marii Britanii, Franţei şi Japoniei. Locul său de frunte în cultura românească era de multă vreme asigurat.

Să-i fie ţărâna uşoară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here