Despre pădure, în general, se spune că reprezintă aurul verde. Despre pădurea Trivale se poate spune chiar mai mult, că e nu doar aur verde, ci şi plămânul verde al Piteştiului.

Dacă n-ar fi pădurea Trivale, aerul din Piteşti ar fi, cu certitudine, cu mult mai poluat decât e acum.

Din păcate, anii de după 1989 au însemnat, pentru pădurea Trivale, ani de agresiune perpetuă. Şi la propriu (sute de copaci au căzut pradă mânuitorilor de drujbe, mizerie etc), dar şi la figurat (comerţ stradal şi/sau ambulant ilegal, de prost gust, seminţe de floarea soarelui, porumb fiert, construcţii ridicate în dispreţul a tot ce înseamnă disciplină în materie şi reglementări urbanistice etc).

O atare situaţie nu mai poate fi tolerată într-un Piteşti care se vrea oraş european şi ale cărui oficialităţi vorbesc de ani buni de concepte precum cel de „smart city”.

Un smart city merită şi o „smart forest”, aşa cum e pădurea Trivale.

Puţine oraşe din ţară au fost binecuvântate de natură cu o pădure de frumuseţea Trivăii, la doar câteva minute de mers pe jos de centrul oraşului. O astfel de bijutierie naturală merită şi trebuie să fie protejată, ocrotită, administrată corespunzător, pe baza unei strategii şi a unei viziuni care să facă din Trivale şi un obiectiv turistic în sine, dar şi să o conserve, pentru ca de ea să se bucure şi generaţiile viitoare.

Administraţia actuală a Piteştiului ne-a convins, de ani buni, pe mulţi dintre noi, că nu are nicio viziune, nicio strategie şi nicio grijă faţă de pădurea Trivale, pasivitatea sa mergând adesea până la limita complicităţii cu „agresorii” pădurii.

„Aşa că ne-am strâns un grup de aproape 300 de cetăţeni ai oraşului şi ne-am constituit într-un grup de Facebook pe care l-am numit „Salvaţi pădurea Trivale!”

Scopul nostru este să ajutăm pădurea să trăiască, pentru ca şi ea să ne ajute să respirăm un aer mai curat. S-o ocrotim, s-o salvăm de drujbe, de „dezvoltatori” hrăpăreţi, de comercianţi ambulanţi veroşi, de mizerii de tot felul… să-i redăm strălucirea de altădată şi s-o redăm, întreagă, curată, îngrijită, piteştenilor şi oaspeţilor Piteştiului de pretutindeni.

Ne propunem că stopăm, prin toate mijloacele legale de care dispunem, ca simpli cetăţeni, dar şi ca structură asociativă cu personalitate juridică (lucrăm la constituirea unei astfel de structuri) orice activitate ilegală care o pune în pericol.

Nu vrem ca pădurea Trivale să se umple de gunoaie de tot felul, de coji de seminţe şi coceni de porumb fiert etc. Nici de vile sau alte construcţii. Nu vrem ca pădurea Trivale să fie hăcuită de doritorii de lemn de foc sau de teren pentru construcţii.

Dacă sunteţi de acord cu cele de mai sus, vă invităm să vă înscrieţi în grupul nostru public de Facebook. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât vocile noastre se vor face mai bine auzite de edilii oraşului şi de restul autorităţilor.

Împreună putem salva pădurea Trivale de agresorii ei. Alăturaţi-vă nouă, pentru ca de ea să se bucure şi generaţiile ce vor veni!”, se arată într-un mesaj al grupului de Facebook „Salvaţi pădurea Trivale”.

Vă puteţi alătura grupului la adresa: https://www.facebook.com/groups/2535702610077219/

În imaginea de sus, o mostră elocventă despre seriozitatea cu care edilii au amenajat o pistă de biciclete în pădurea Trivale: fix în mijlocul pistei e înfipt un stâlp metalic, care nu pare a avea niciun rol decât acela de a împiedica bicicliştii să folosească pista respectivă.

sursa foto: Facebook/Salvaţi pădurea Trivale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here