Se apropie lansarea volumului „Călătorie spre centrul infernului”, un studiu semnat de Ruxandra Cesereanu, care îi poartă pe cititori prin literatura și memorialistica din perioada infernalei detenții comuniste.

În cele 400 de pagini ale volumului recent publicat la Editura Manuscris, autoarea își propune, după cum notează Monica Lovinescu, „să-și considere cititorii însuflețiți de dorința de a afla și înțelege ce s-a petrecut cu ei și ai lor timp de o jumatate de veac. Rămâne să sperăm că, luând-o drept ghid, mulți se vor avânta pe << tărâmul infernal>> până în centrul căruia a explorat cu rigoare, pasiune și inteligență Ruxandra Cesereanu.”

Volumul va fi lansat la București și Pitești la final de noiembrie, iar invitații sunt cu totul speciali. 

Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 12, la Memorialul Închisoarea Pitești, ne vom bucura de prezența a două supraviețuitoare ale detenției politice din perioada comunistă, alături de Ruxandra Cesereanu: Galina Răduleanu (autoare a volumului de memorii „Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor”) și Nina Moica (elevă la momentul arestării).  

Intrarea la eveniment este liberă.

„Am început să scriu această carte cu gândul la bunicul meu patern (Vasile Cesereanu), preot greco-catolic și fost deținut politic, catalizată fiind sufletește de evenimentele din decembrie 1989, de fenomenul Piața Universității (22 aprilie-13 iunie 1990) și de mineriada aferentă din 13-15 iunie. Moral vorbind, decisivă a fost o culpabilitate <<jaspersiană>> pe care am simțit-o față de foștii deținuți politici din România. Vinovăția mea era legată de faptul ca trăisem atâta timp fără să știu îndeajuns de multe lucruri despre Gulag și că, daca evenimentele din decembrie 1989 nu ar fi survenit, ar fi fost posibil sa nu aflu niciodată adevarul întreg. De aceea, cartea de față are la bază o intenție etica. Ea s-a hrănit din pasiunea mea pentru memoriile de detenție apărute masiv din 1990 încoace”, a spus dna Cesereanu.

Mai multe despre eveniment și invitați pe pagina de facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/552090428595085/


Despre autoare, pe scurt

Ruxandra Cesereanu s-a născut acum 55 de ani, la Cluj-Napoca, într-o familie de intelectuali. Este scriitoare, eseistă, critici literar, jurnalist, poet, dar şi cadru didactic universitar la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Este autoare a mai multe volume de poezii şi de proză cu accente suprarealiste, postmoderniste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here