Temarara expediţie în care au pornit, acum trei săptămâni, doi conaţionali din Satu-Mare, la bordul unei Dacia Duster, e foarte aproape de atingerea obiectivului final: orăşelul rusesc Oimiakon (Oymyakon), din estul Siberiei, Polul mondial al frigului.

După mai bine de 11.000 km parcurşi, dintre care jumătate, în nişte condiţii infernale şi pe un ger năprasnic, cei doi expediţionari, soţii Kinga şi Attila Bertici, au ajuns în localitatea Khandyga (Handyga), situată pe şoseaua Kolyma.

Până la Oimiakon sunt mai puţin de 600 km.

De fapt, „şoseaua” Kolyma e pretenţios numită şosea. I se mai spune şi drumul oaselor, pentru că, dedesubtul şi de-a lungul ei zac pretutindeni oasele deţinuţilor politici pe care Stalin i-a trimis la moarte, să construiască drumuri în taigaua siberiană.

Sat din Siberia. Caii iakuţi sunt mijlocul preferat de locomoţie al localnicilor

Cu excepţia unui tronson de numai 57 km, acolo nu e nicio şosea, ci doar un drum de pământ (acoperit acum cu un strat gros de gheaţă şi zăpadă), construit cu cazmalele de prizonierii din gulaguri.

Temperaturile în zona pe care o mai au de străbătut soţii Bertici variază, zilele acestea, între minus 45 şi minus 55 de grade, minimele, respectiv minus 35-minus 40, maximele.

În aceste condiţii, în următoarele 3-4 zile, expediţionarii nu vor mai opri motorul Daciei. Pentru că, dacă-l opresc, fie şi numai pentru câteva minute, există riscul major ca maşina să nu mai poată fi pornită până la vară.

Dacia Duster s-a descurcat foarte bine, în nişte condiţii de drum şi climatice teribile

Carburant au fost precauţi şi şi-au luat cu ei suficient, din oraşul Yakuţk. În seara aceasta, cei doi compatrioţi vor dormi la o familie din orăşelul Khandyga (cam jumătate cât Bascovul).

Mâine, dacă totul merge bine, soţii Bertici urmează să înnopteze în satul Tomtor, de asemenea, la un localnic („Ruşii sunt un popor de o ospitalitate incredibilă”, spunea Attila Bertici), iar joi dimineaţă ar urma să ajungă la destinaţie, Oimiakon, cel mai rece loc de pe planetă.

În continuare, Dacia Duster cu care soţii Bertici au pornit în această extraordinară expediţie funcţionează bine şi rezistă frigului groaznic din Siberia.

Lucru cu atât mai meritoriu cu cât, în mod sigur, maşina n-a fost niciodată testată în asemenea condiţii de drum şi climatice, de o severitate pe care noi o putem doar bănui.

sursa foto: Kinga şi Attila Bertici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here