România este țara europeană cu cea mai mare rată a mortalității infantile. Principalele cauze sunt bolile precum tuberculoza și rujeola, în timp ce unele vedete de carton susțin public, asiduu, că vaccinurile sunt periculoase.

În București, dna Olivia Steer, o duduie încă arătoasă, fostă cititoare de prompter la un post TV comercial, onorează frecvent coperțile revistelor „glossy” românești, ca să promoveze un stil de viață sănătos.

Dar dna Steer este cunoscută și pentru altceva: este imaginea campaniei împotriva vaccinării din România.

“Vaccinurile au mercur și aluminiu, substanțe care pot cauza autismul”, scria ea pe pagina sa de Facebook, unde are zeci de mii de urmăritori.

Steer împărtășește povești ale părinților din toată România care susțin că odraslele lor s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinate. Lupta ei împotriva vaccinurilor a contribuit la ridicarea unei mișcări organizatela noi în ţară.

Conform UNICEF, România are rata cea mai mare de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, cu 11 morți la fiecare 1.000 de nașteri.

În același timp, rata vaccinării a scăzut cu 20% în ultimii ani. Graţie eforturilor acestei doamne, fără niciun fel de pregătire medicală.

Deși Steer e pionierul mișcării anti vaccin din România, ei i se alătură alte celebrități și membri ai comunității științifice.

Organizația non-profit Pro Vita, care e creștin ortodoxă, a adoptat recent această cauză, declarând că “e gata să apere drepturile părinților de a lua decizii privind sănătatea copiilor, inclusiv respingerea vaccinurilor.”

Biserica Ortodoxă s-a distanțat oarecum de aceste campanii și a încurajat vaccinarea, cu avertizarea că BOR respectă “libertatea pacientului”.

 În timp ce curentul anti-vaccin adună tot mai mulți susținători, răspunsul instituțiilor naționale este unul slab și ineficient.

Dezinformarea în această privință este larg răspândită, mai ales în zonele rurale.

Guvernul României nu reușește să conducă o campanie coerentă care să promoveze beneficiile vaccinării și să avertizeze părinții de riscurile la care își supun pruncii, nevaccinându-i.

Reputatul medic, jurnalist şi scriitor piteştean, dr Viorel Pătraşcu, a semnalat de mai multe ori faptul că reacţia instituţională e mult mai slabă decât agresivitatea campaniilor anti-vaccinare. Domnia-sa a avertizat, de asemenea, asupra consecinţelor nefaste ale nevaccinării.

Există un deficit mare de vaccinuri. Singurul producător din țară, Institutul Cantacuzino, a fost în faliment, iar acum sunt depuse eforturi pentru a-l păstra în viață.

Ministrul Apărării Naționale susține că va investi bani în restaurarea clădirilor Institutului Național de Cercetare Cantacuzino. “Incercăm să investim în infrastructură, că într-un termen scurt să readucem institutul la viată, institut pe care l-am preluat aproape în ruină”, arătau reprezentanţi ai MApN.

Chiar dacă e vorba despre sănătate, educație, economie, guvernul oferă promisiuni, scuze, amânări și cam atât. Peticim clădiri și situații, ca să mai reziste încă un pic, în timp ce țara, la fel că Institutul Cantacuzino, se preface în ruină.

sursa foto: Facebook/Olivia Steer

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here