România, ţara secretarilor de stat. Avem de două ori mai mulţi decât Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia, laolaltă

Date:

Share post:

România e o ţară care are nu doar inflaţie monetară sau inflaţie de posesori de titluri de doctor. Mai suferim şi de o inflaţie nemaivăzută, în ultimele trei decenii, de posturi de secretar de stat. Nicio altă ţară europeană nu se apropie măcar de noi, ca număr de secretari de stat.

Cei de la site-ul postului de radio Europa Liberă, în limba română, au numărat cel puţin 200 de secretari de stat în Guvernul României.

„În 2010, la ieșirea din criză și a PSD de la Guvernare, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, în 2018, numărul ajunsese deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate”, se menţiona într-un articol recent al site-ului citat.

Azi sunt peste 200.

Țări mai bogate, cu mai puțini secretari de stat

În alte state europene, mult mai bogate decât România, numărul de astfel de posturi de secretar de stat sunt cu mult mai mici. Spania, bunăoară, care are o populaţie de două ori şi jumătate mai mare decât a României, are 33 de secretari de stat în Guvern.

Suedia, care are jumătate din populaţia României, dar PIB-ul pe cap de locuitor de aproape patru ori mai mare, are doar 21 de secretari de stat. În iulie 2020, premierul de atunci al Franţei, Jean Castex, prezenta un cabinet cu doar 11 secretari de stat.

În Guvernul Belgiei am numărat doar 5 secretari de stat. În martie anul trecut, prim-ministrul Portugaliei, fostul europarlamentar Antonio Costa, reducea numărul secretarilor de stat din cabinetul său de la 50 („sunt prea mulţi”, explica premierul portughez) la doar 38.

Ca să rezumăm, România are de peste două ori mai mulţi secretari de stat decât toate aceste ţări (Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia), luate laolaltă. Başca cohorte întregi de subsecretari de stat şi de consilieri.

Ce beneficii are un secretar de stat în România

Potrivit Europei Libere, fiecare secretar de stat din cei 200 şi ceva câţi are Guvernul Nicolae Ciucă beneficiază de următoarele lucruri:

  • „Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
  • Primește mașină cu șofer;
  • Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București;
  • Poate avea o sumă de protocol la dispoziție;
  • Are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei”.

La cele de mai sus se adaugă apoi şi banii pe care îi mai primesc în calitate de membri în fel de fel de comitete, Consilii de Administraţie ale altor entităţi de stat etc.

Condiții de angajare: carnet de partid și cazier nu foarte stufos

Pentru a ajunge secretar de stat nu există nicio cerinţă deosebită. Legea nu cere niciun fel de studii de specialitate sau experienţă în domeniul în cauză. Tot ce cere e să fii domiciliat (sau să ai reședința) în România, să nu fi fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, pentru infracțiuni de corupție, trafic de droguri, criminalitate organizată sau terorism.

Nu se susţine niciun concurs, angajările în aceste posturi făcându-se prin numire. E suficient un carnet de partid şi proptele politice corespunzătoare.

Sinecuri argeșene prin guverne

Practica ultimelor două decenii a dovedit că orice cărător de servietă al vreunui om politic cu influenţă poate ajunge secretar (sau subsecretar) de stat, dacă e cuminte şi ascultător. Între mulţii secretari de stat pe care-i are România se numără şi ex-senatorul PNL de Argeş Ion „Iani” Popa, de profesie inginer electronist, dar care e secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

În 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, o numise în funcţia de secretar de stat la cancelaria prim-ministrului pe Simona Brătulescu, fostă crainică la o televiziune locală. După un an, succesorul său, Florin Cîţu, a eliberat-o din funcţie. Dna Brătulescu a ajuns, între timp, de la partidul ALDE la partidul AUR.

În imaginea de sus, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă (rang de secretar de stat), beneficiar şi al unei indemnizaţii ca membru în Consiliulul de Administraţie al Eximbank.

sursa foto: Facebook/Dan Cărbunaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Optimism rezervat la FC Argeș, înaintea meciului de mâine cu CSC Dumbrăvița

Deși, teoretic, FC Argeș e favorită certă în duelul...

VIDEO: Accident cu cinci victime la Dârmănești

În urmă cu puțin timp, un accident rutier s-a...

Bărbat reținut pentru tâlhărie calificată

În ziua de 12 martie a.c., polițiștii de investigații...

Cum să întreții corect un jacuzzi pentru a te bucura de el pe termen lung

Ai investit într-un jacuzzi pentru a aduce un strop...

Gică Hagi, decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler

Astăzi, la Palatul Cotroceni, Gică Hagi a fost decorat...

VIDEO: ACUM – incendiu izbucnit la o hală în comuna Bradu

În urmă cu puțin timp, patru autospeciale de stingere,...

VIDEO: O automacara s-a făcut scrum azi pe autostradă

Pompierii de la Detașamentele Curtea de Argeș și Pitești au intervenit...