România, țara în care e mai greu decât în Rusia să candidezi la alegeri europarlamentare

Date:

Share post:

În România, pentru ca un partid politic, o alianță sau un independent să candideze la alegeri europarlamentare, trebuie să îndeplinească niște condiții draconice.

Țara noastră are o legislație foarte restrictivă în ceea ce privește numărul de semnături cerute pentru o candidatură la alegeri europarlamentare. De departe, cea mai restrictivă din Uniunea Europeană. Mult mai restrictivă chiar și decât cea din Rusia. Țară pe care o poți bănui de orice, numai că ar fi o democrație nu.

Spre exemplu, pentru a putea candida la Parlamentul European, partidele politice trebuie să colecteze 200.000 de semnături. Și pragul pentru independenți e uriaș: 100.000 de semnături.

Aceste cifre sunt cele mai mari din întreaga Uniune Europeană, potrivit unui studiu comparativ realizat de către Asociația pentru Minți Pertinente (AMPER).

”Studiul citat mai menționează că media europeană este de 11.136 de semnături, dacă este inclusă România, și de 3.745 de semnături dacă România este exclusă. Așadar, România are un prag de semnături mai mare de 9 ori față de media europeană”,se menționează într-un comunicat al asociației Integritate pe Bune.

De notat că, în plină eră digitală, semnăturile trebuie colectate pe hârtie. Online nu merge.

De putut se poate; există un precedent

Singura variantă de a coborî acest prag rămâne schimbarea Legii Electorale. Dar cine să o facă, având în vedere că partidele mari, consacrate, beneficiază de pe urma acestui zid de netrecut pentru partidele noi și independenți?

Experiența anilor precedenți a arătat, însă, că schimbarea e posibilă. Și că ea trebuie să înceapă de jos în sus. Tocmai asociația AMPER (și fostul ministru Monica Macovei) au făcut posibilă, în 2015, înființarea unui partid politic cu doar trei membri. Nu cu zeci de mii, din zeci de județe, cum era anterior.

Mai jos puteți urmări un clip video realizat de activistul civic Gabriel Ursescu, sugestiv în sensul celor relatate aici. Despre una dintre inițiativele lui Gabriel Ursescu, despre care am scris și noi, puteți afla detalii aici.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0EKzyWHxFmP6NLurFkbxzggxn1QCyU3Tu5uKqSHoV7y8pYznJBzJrCuQtE4i9UQkKl&id=641566704&sfnsn=wa

De putut, deci, se poate. Precedent există. Nu trebuie contat, însă, în acest demers pe partidele mari (mainstream, cum se alintă ele însele). Ele vor face tot posibilul să blocheze un astfel de demers legislativ. Spargerea cvasimonopolului lor e de dorit. E o chestiune de timp doar.

Am avea de câștigat în primul rând noi, cetățenii. Electoratul, cum ni se spune. Pentru că am avea și alternative la alde Terheș, Garcea, Grapini etc. Sau la eternii Winkler, Falcă etc.

CITIȚI ȘI: Lista candidaților comuni ai coaliției PSD-PNL la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Câțiva eurodeputați actuali, săriți din schemă

sursa foto: arhivă ArgeșulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Proiect spectaculos al PNL: zonă metropolitană prosperă, cu 10 parcuri industriale și patru poduri peste râul Argeș

Radu Perianu, candidatul Partidului Național Liberal pentru președinția Consiliului...

Pitești, pe locul 2 între reședințele de județ cu cele mai mici prețuri la pizza

Municipiul Pitești ocupă locul 2, împreună cu Vaslui și...

Cufundați-vă în lumea aventurilor incredibile de jocuri de noroc: deblocați secretele cazinoului online Yoji

Într-o lume în care tehnologia digitală evoluează constant, industria...

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, transferat în prima ligă, la nou promovata Unirea Slobozia

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, a semnat cu...