La finele lunii februarie a anului în curs, scriam despre un demers curajos al doamnei Simona Niculescu, din satul Valea Brazilor, comuna Băiculeşti.

Dumneaei (revenită în ţară după mai bine de trei decenii trăite în Franţa) a dat în judecată municipalitatea din Băiculeşti, pentru a o obliga să introducă apă potabilă în satul Valea Brazilor, aparţinând comunei.

Aceasta în virtutea dreptului pe care orice locuitor al României îl are la atributele esenţiale ale unui trai civilizat. Apa curentă fiind primul dintre acestea.

A şi câştigat procesul, dar Primăria şi Consiliul local din Băiculeşti n-au mişcat un deget pentru a respecta hotărârea (definitivă şi irevocabilă) instanţei de judecată.

Aşa cum n-au mişcat un deget nici pentru a asfalta drumul care leagă reşedinţa comunei de Valea Brazilor, deşi dna Niculescu a câştigat, tot definitiv, tot irevocabil, un alt proces cu municipalitatea, pe această temă.

Edilii din Băiculeşti spun mereu că nu au bani pentru aşa ceva. La Băiculeşti, să ai apă curentă şi asfalt pe drum e un lux, crede primarul comunei, dl Niculaie Dragnea (PSD, aflat la al doilea mandat).

Într-o paranteză fie spus, dl Dragnea zice oricui stă să-l asculte că nu are bani pentru investiţii prin care să le asigure concetăţenilor săi apă şi măcar un drum asfaltat. Pentru altele, însă, are. Nu intrăm în detalii, deocamdată.

Au existat şi există fonduri europene pentru aşa ceva, există şi fonduri guvernamentale (PNDL, de exemplu, dar mai sunt şi altele). Dar, pentru a fi accesate, trebuie redactate nişte proiecte în acest sens. Or, la Băiculeşti nu se ştie de aşa ceva.

Deciziile instanţei, hârtii calpe

Revenind la sentinţa prin care Justiţia a obligat Primăria şi Consiliul local Băiculeşti să introducă apa curentă în gospodăriile din Valea Brazilor, ea nu a fost pusă nici azi în aplicare.

Aşa cum nici cea prin care aceeaşi Justiţie obliga municipalitatea să asfalteze drumul spre acel sat.

„După nouă apeluri la serviciul de urgență 112,  extrema urgență în care ne aflăm (o familie cu un copil  minor și o instituție) care nu dispune de  apă menajeră pentru a asigura igiena copilului minor, a spăla  vasele, a trage apa la toaletele (ce sunt toate racordate la fosa septică) nu a putut fi rezolvată de către serviciile din subordinea dumneavoastră”, a scris dna Niculescu şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general Dan Paul Iamandi.

Operator 112: „Urcă în maşină şi ia-ţi apă pentru copil”

Astfel, după  TREI apeluri la serviciul 112 din data de 14.09.2019 prin  care  semnalam că nu mai  deținem nici o rezervă de apă menajeră, după  aproape ȘASE ore în care serviciile dumneavoastră au pretins a nu fi putut lua  legătura cu primarul comunei Băiculești, la ora 19,37 Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș  mă informa despre faptul că domnul inspector-șef Bogdan Olar refuză trimiterea unei rezerve de  apă menajeră…

Deoarece nu primisem nici o veste, în jurul  orei  18 am revenit la 112,  care  mi-a  făcut din nou legătura cu I.S.U. Argeș.  Și de această dată am fost certată pentru insistență.

Am insistat asupra urgenței în care ne aflam 26 de ore de la sesizare fără a obține nici un rezultat… operatorul s-a arătat batjocoritor la adresa mea. La ora 19,30 am revenit cu un ultim apel  la 112, la 29 de ore după prima semnalare a situației de urgență.

De această dată, operatorul… m-a trimis să „mă urc într-o mașină” să iau apă să fac ceai  copilului”, se arată în sesizarea scrisă înaintată de dna Niculescu şefului ISU pe ţară.

În imaginea de sus, dna Niculescu, la cosit în curtea casei din Valea Brazilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here