De la debutul pandemiei până acum, statul român a cumpărat, potrivit informaţiilor oficiale, publice, aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin anti-Covid produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca. Însă, dintre acestea, au fost efectiv administrate doar circa 800.000, şi mai sunt alte câteva zeci de mii de doze pregătite pentru a fi administrate celor care trebuie să facă rapelul cu acest ser.

Mai rămân la păstrare peste 1,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, pentru care românii nu mai manifestă niciun fel de interes. În mentalul colectiv s-a insinuat ideea că doar vaccinul produs de Pfizer este bun. Aceasta deşi cu vaccin AstraZeneca s-au imunizat, printre alţii, cancelarul german Angela Merkel, prim-miniştii Canadei şi ai Marii Britanii, Justin Trudeau şi Boris Johnson, preşedintele şi prim-ministrul Sloveniei etc. Pentru aceştia, vaccinul AstraZeneca a fost bun. Pentru cei mai mulţi dintre cetăţenii români, nu e destul de bun.

Spre exemplu, în judeţul Argeş mai există un singur centru unde se administrează vaccinul AstraZeneca. Care şi acela nu prea e solicitat de doritori.

Aşa că oficialii din ministerul de resort şi din Guvern iau în calcul să revândă dozele de vaccin AstraZeneca altor state, la preţuri mai mici decât cele de achiziţie. Nici donarea lor către Republica Moldova nu mai e fezabilă, pentru că – în virtutea aceleeaşi zicale cu capra râioasă, dar care ţine coada sus – nici moldovenii (cei mai mulţi dintre ei, oricum) nu vor să se vaccineze cu AstraZeneca. Ei ar alege mai degrabă serul rusesc Sputnik V, dacă nu le face cineva cadou vaccinuri Pfizer.

„Aici a dus însă nu doar lipsa de informare și controversele din jurul vaccinului AstraZeneca, existente și pe plan european, ci și lipsa de mobilizare a medicilor români cu privire la vaccinare, atrage atenția Radu Ganescu, vicepreședintele Forumului European al Pacienților”, au scris colegii de la Ziare.com.

“Noi am luat vaccinuri de nu avem ce să mai facem cu ele și probabil că le vom vinde mai ieftin și apoi, când vom avea nevoie, România va fi în situația în care nu va primi vaccinuri. La faptul că unele doze ajungem să le vindem și pe altele să le donăm a dus și lipsa de implicare a personalului medical. Din punctul meu de vedere, aici e cea mai mare problemă… E imaginea perfectă a sistemului de sănătate românesc. De ce? Pentru că așa facem și cu vaccinul antigripal”, a explicat Radu Ganescu pentru site-ul citat.

Teama de efectele adverse severe (tromboze), provocate de vaccinul AstraZeneca este absolut nejustificată, a precizat, în urmă cu aproximativ o lună, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, colonelul dr Valeriu Gheorghiţă, care a spus că din sutele de mii de persoane vaccinate la noi în ţară, niciuna n-a făcut vreo tromboză. Iar reacţiile adverse uşoare şi moderate n-au fost nici mai multe, nici mai grave decât în cazurile celorlalte vaccinuri (Moderna, Pfizer sau Johnson). Oricum, nesemnificative, procentual vorbind.

Credem că ponegrirea sistematică, la nivel european, a vaccinului produs de britanici şi de suedezi este o consecinţă a faptului că preţul său e cu mult mai mic decât cel al celorlalte vaccinuri: o doză de vaccin AstraZeneca a costat 1,78 euro, o doză de Pfizer, 12 euro, iar una de vaccin american Moderna, 18 dolari.

Cifrele acestea au fost făcute publice pe Tweeter, din greşală, de secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva de Bleeker, înainte de Crăciunul anului trecut.

Imaginea de sus este de la o campanie de vaccinare derulată la Mioveni, în luna ianuarie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here